Με πτωτική διάθεση συνεχίζουν να κινούνται οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά από τις αρχικές οριακές διακυμάνσεις και την ίδια στιγμή οι τεχνολογικές μετοχές δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν, μετά τη χειρότερη συνεδρίαση του Nasdaq από το 2022 συνεχίζοντας με νέα μεγάλη υποχώρηση.
Στο ταμπλό αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,99%, στις 40.791. Ο S&P 500 αν και κινήθηκε ανοδικά πέρασε σε καθοδική τροχιά κατά 0,64% στις 5.552 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,68% στις 17.874 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων τα πρόσημα είναι θετικά με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στο 4,182% και του 2ετούς στο 4,446%.
«Είχαμε μια τόσο εκπληκτική πορεία για τον τεχνολογικό κλάδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, οπότε ήταν αναμενόμενο ο κόσμος να ξεκινήσει τις ρευστοποιήσεις για να αποκομίσει τα κέρδη» είπε στους Financial Times ο Ατζάι Ρατζαντιάκσα της Barclays, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση.
Βεβαίως, το χθεσινό sell off στις τεχνολογικές αγορά είχε συγκεκριμένη αφορμή και μάλιστα όχι με μία αλλά με δύο αρνητικές ειδήσεις που αφορούσαν τον κλάδο και οι οποίες προέρχονταν από αμφότερους τους προεδρικούς μονομάχους των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από δημοσίευμα του Bloomberg και το οποίο δεν διέψευσε ο Λευκός Οίκος, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους της πως ετοιμάζεται να λάβει νέα σκληρά μέτρα για να εμποδίσει τις tech εταιρείες να εξάγουν κρίσιμης τεχνολογίας εξοπλισμό, κυρίως μικροτσίπ, προς την Κίνα. Αυτό μάλιστα δεν αφορά μόνο τις εγχώριες εταιρείες, όπως το αστέρι της Nvidia που σχεδιάζει φέτος να πουλήσει μικροτσίπ ΑΙ στην Κίνα αξίας 12 δισ. δολαρίων, αλλά και ξένες εταιρείες όπως η ιαπωνική Tokyo Electron και η ολλανδική ASML.
Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τον έτερο προεδρικό μονομάχο της κούρσας και πλέον φαβορί για τη νίκη, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του την φίλη και σύμμαχο Ταϊβάν. Ο συντηρητικός υποψήφιος σε ένα ακόμη προστατευτικό κρεσέντο υποστήριξε πως η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει τις ΗΠΑ για την αμυντική βοήθεια που της παρέχει, ενώ επιτέθηκε στην περιοχή τονίζοντας πως έχει καταφέρει να κερδίσει από τις ΗΠΑ περίπου το 100% της δραστηριότητας στον κλάδο των ημιαγωγών.
Η προοπτική αύξησης της πίεσης στον κλάδο ανεξαρτήτως από το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές πυροδότησε ένα παγκόσμιο sell off στις τεχνολογικές μετοχές και δη, στις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών διεθνώς, όχι μόνο στη Wall Street. Αν και προφανώς αυτές που έχουν να χάσουν τα περισσότερα είναι οι αμερικανικές επιχειρήσεις.