Σε συνέχεια του προκριματικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad™). Οι 7 ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας κέρδισαν το εισιτήριο από τη συμμετοχή τους στον προκριματικό διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom. Συνολικά στον προκριματικό διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 80 ομάδες, με περισσότερους από 320 μαθητές και προπονητές από 8 περιφέρειες της Ελλάδας.
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 θα διεξαχθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου με θέμα «Σύμμαχοι της Γης». Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την επιστήμη, την τεχνολογία αλλά και την εκπαίδευση παγκοσμίως. Παιδιά και νέοι 8-19 ετών από όλο τον κόσμο, μέσα από απαιτητικές και δημιουργικές προκλήσεις, έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες τους.
Στιγμιότυπo από τον προκριματικό διαγωνισμό στην Αθήνα που ανέδειξε την ελληνική αποστολή για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.
Οι 7 ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Σμύρνη είναι οι: Robovision από τον Πειραιά, Yellow Squad 2.0 με μαθητές σχολείων της Λάρισας, Earphones από τη Θεσσαλονίκη, REM – Robot Ex Machina, από τη Ν. Ιωνία Μαγνησίας στη Θεσσαλία, BotanIQ από την Αττική, Evripos Robotics από τη Χαλκίδα, bitLab από την Καλαμάτα.
Στην κατηγορία Future Innovators, η ομάδα REM – Robot Ex Machina κατασκεύασε ένα τεχνολογικό σύστημα για την προστασία περιοχών από πυρκαγιές και σεισμούς. Πρότεινε, έτσι, μια λύση για τα κλιματικά προβλήματα, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν πολλαπλές φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές του κόσμου και κέρδισε τη θέση της στην ελληνική αποστολή. Στην ίδια κατηγορία, η ομάδα BotanIQ κατάφερε να προκριθεί δημιουργώντας ένα ρομποτικό σύστημα, που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους μέσω χημικής ανάλυσης και επεξεργάζεται τα δεδομένα για να καθορίσει την καταλληλόλητα του εδάφους για φύτευση. Στη συνέχεια, προτείνει κατάλληλα φυτά, βάσει της ανάλυσης που προηγήθηκε και αυτοματοποιεί τη φύτευση και τη φροντίδα των επιλεγμένων φυτών.