«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία», επέμεινε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι είναι «έκτακτη βάρδια» σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμώς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», «αν υπήρχε εξαήμερη εργασία, αν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος».
«Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία»
Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι αυτή η «έκτακτη βάρδια» δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο, τονίζοντας πως αυτό θα ήταν «καταχρηστικό, παράνομο».
Το εξαήμερο δηλώνει μία συχνότητα που δεν υπάρχει, σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
«Αντί δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν με τρεις και εξήντα, εφόσον υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε πει, πληρώνονται πολύ περισσότερο. Πόσο; Συν 40% αν αυτή η έκτακτη βάρδια είναι ημέρα Σάββατο, συν 115% του ημερομισθίου που θα έπαιρναν αν αυτή η μέρα είναι Κυριακή ή αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή, αργία και είναι νυχτερινά. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο που δεν αφορά συνολικά τη χώρα. Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία», επισήμανε.
Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αυτό, υπάρχει αποκλεισμός από το σύστημα.
Μπορούν οι εργαζόμενοι να αρνηθούν;
Ερωτηθείσα στο αν κάποιος εργαζόμενος μπορεί να πει όχι τόνισε πως «αν έρχεται ο εργοδότης και σου λέει θα δουλεύεις κάθε Σάββατο θα δουλεύεις και μία έκτακτη βάρδια η απάντηση είναι φυσικά και μπορείς να πεις όχι, υπάρχει καταχρηστικότητα σε αυτό και είναι νόμιμο να πεις εσύ όχι και παράνομο να σου πει ο εργοδότης ότι πρέπει να δουλεύεις κάθε Σάββατο».
Υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργαζόμενος προστατεύεται από καταχρηστική αντιμετώπιση του εργοδότη.
Σχετικά με το πως καλυπτόταν αυτή η «έκτακτη βάρδια» μέχρι να θεσπιστεί, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι έμπαινε ένα πρόστιμο στην επιχείρηση που το έκανε και ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε τις αποδοχές που ανέφερε η ίδια. «Δεν υπήρχε το προστατευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε.