Με υπογεγραμμένες 315 δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότηση με αρκετά μειωμένο κόστος δανεισμού επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 11,71 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο εργαλείο για την προώθηση και τη μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που αφορούν σχεδόν όλο το εύρος των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και κάθε μέγεθος επιχείρησης, που αναμφισβήτητα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε σταθερή πορεία ανάπτυξης μειώνοντας το επενδυτικό κενό που παρουσιάζει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που και αφορούν το διάστημα έως τις 27 Ιουνίου, από τα συνολικά 11,71 δισ. ευρώ των υπογεγραμμένων δανειακών συμβάσεων τα 5 δισ. ευρώ αφορούν τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,97 δισ. ευρώ τα δάνεια των τραπεζών και 2,74 δισ. ευρώ είναι η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια. Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί είναι 2,12% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη.
Ο διοικητής της Ειδηκής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης
Από τις 315 δανειακές συμβάσεις οι 155 είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,88 δισ. ευρώ. Καθότι οι εκταμιεύσεις ακολουθούν την πρόοδο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, το συνολικό ποσοστό εκταμιεύσεων των συμβασιοποιημένων δανείων ανερχόταν στο τέλος Ιουνίου σε 32%, κάτι που σημαίνει πως οι πόροι που έχουν διοχετευτεί στην οικονομία μέσα από τις επενδύσεις του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν ήδη τα 3,8 δισ. ευρώ.
Τα επενδυτικά σχέδια των οποίων η χρηματοδότηση από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει συμβασιοποιηθεί αφορούν:
42% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
24% στον ψηφιακό μετασχηματισμό
20% στον εκσυγχρονισμό και επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας
13% στον τουρισμό
1% στην έρευνα και ανάπτυξη
Οι δε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει μέχρις ώρας δανειοδότηση, κατατάσσονται κατά κλάδο οικονομίας σε:
29% τουρισμός
27,5% ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγή)
17% βιομηχανία
11% εμπόριο
14% υπηρεσίες
1,5% τηλεπικοινωνίες
Μεγάλη η ζήτηση
Η ζήτηση πάντως για το δανειακό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τις αιτήσεις μάλιστα ήδη να έχουν ξεπεράσει το συνολικό ποσό που μπορεί να διατεθεί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το διάστημα έως τις 27 Ιουνίου, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα GoBeyond με αίτημα τη χρηματοδότησή τους από το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου φτάνουν στα 769. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 25,92 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10,52 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 8,8 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των τραπεζών και σε 6,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία τα 475 επενδυτικά σχέδια, 62% επί του συνόλου, έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,54 δισ. ευρώ. Μάλιστα εξ αυτών τα 329 έχουν υποβληθεί από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και έχουν προϋπολογισμό 3,37 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 146 από μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν προϋπολογισμό 2,18 δισ. ευρώ. Κυρίως πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες).