H Wood & Company διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την πρόβλεψή της να είναι για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 2,8% και 3% για το επόμενο έτος. Παρότι αναγνωρίζει ο οίκος ότι υπάρχει περιθώριο για πτωτική αναθεώρηση της τάξεως του 0,5% για φέτος, επιλέγει στάση αναμονής, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα.
Ο τουρισμός φαίνεται να είναι ισχυρός, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% μέχρι τον Απρίλιο σε σχέση με τον πέρυσι και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω το καλοκαίρι.
«Επιλέγουμε να περιμένουμε, για να παρακολουθήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσουμε τις προβλέψεις μας. Για το 2025, η πρόβλεψη μας είναι στο 3%. Η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά οικονομική περίοδο προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010 και η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε περίπου 3%, υποστηριζόμενο από τη βελτίωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία κρατά το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα είναι εφικτή», υπογραμμίζει ο τσέχικος οίκος.
Το 2024, η οικονομία επωφελείται από την εκδίπλωση των κονδυλίων της ΕΕ, τις ζωηρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις αλλά το έτος αυτό παραμένει από ορισμένες απόψεις ένα μεταβατικό έτος. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό και ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι ζωηρός. Από την άλλη, ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από τα προηγούμενα έτη. Οι έρευνες για τα νοικοκυριά αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση των μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με κέρδη εισοδήματος που προέρχονται από υπερωρίες, μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.
Η διάθεση για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα στον επιχειρηματικό τομέα βελτιώθηκε. Το ποσοστό ανεργίας αγωνίζεται να μειωθεί περαιτέρω, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.