Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον.
Οι επαφές μεταξύ των συνεργατών των δύο ηγετών έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, προκειμένου με βάση το πρόγραμμα τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, να υπάρξει ένα τετ α τετ.
«Είναι πάντα καλοδεχούμενες αυτές οι συναντήσεις», σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα που θυμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η κοινή τους παρουσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι μία καλή ευκαιρία για μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου.
Η πιθανότερη ημερομηνία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν
Πιθανότερη ημέρα για την πραγματοποίηση της συνάντησης θεωρείται από διπλωματικές πηγές η Τετάρτη. Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις επαφές των δύο ηγετών, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και ξεχωριστή συνάντηση. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «βαριά» ατζέντα για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις, όμως σε μία τέτοια συνάντηση ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε έκπληξη.
Η ηρεμία στο πεδίο παραμένει, με την Τουρκία να συνεχίζει να απόσχει από προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και αέρα, όμως η Άγκυρα έχει αρχίσει εκ νέου να ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής της σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της χώρας δημιουργώντας προβληματισμό.
«Φάκελος» Βόρεια Μακεδονία
Δεύτερο ανοιχτό ζήτημα για την Αθήνα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι να συνεχίζει τις προκλήσεις. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του επιμένει να προκαλεί μιλώντας για «Μακεδονία» παραβιάζοντας το erga omnes όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.