Ειδικοί έχουν επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης μεταξύ άλλων και στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αναφορές για τις πρώτες άμεσες συνέπειες στον τουρισμό, έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την ελληνική οικονομία.
Ταξιδιωτικοί πράκτορες εκτιμούν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ανατροπές στους δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού και στις τουριστικές σεζόν εξαιτίας των ακραίων φαινομένων, όπως τους μεγάλους καύσωνες που προκαλούν δυσφορία αλλά και πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περιβαλλοντολόγων, η συχνότητα και η ένταση της ακραίας ζέστης θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης, κυρίως στο νότο, θα αντιμετωπίζει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες το καλοκαίρι. Οι δε θάνατοι που συνδέονται με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εκτιμάται πως θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Μεγάλες τουριστικές εταιρείες αναψυχής, ταξιδιού και τουρισμού, όπως η TUI, έχουν ανακοινώσει πως εξετάζουν και μια έξτρα παροχή στους πελάτες τους με ασφαλιστική κάλυψη για όσους ενδεχομένως επηρεαστούν από φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι τουριστικοί πράκτορες διαβλέπουν μια αλλαγή στις συνήθειες των τουριστών, οι οποίοι πιθανόν στο εξής να αναζητούν πιο φιλόξενες κλιματικά περιοχές. Αγαπημένοι προορισμοί του Ιουλίου και του Αγούστου, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσαν να μεταφέρουν την «high season» τους κάποιους μήνες πριν ή μετά το καυτό καλοκαίρι. Για παράδειγμα τον Μάιο και τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις ελληνικό τουρισμό ενισχύθηκαν από πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, με αφορμή και τους θανάτους τουριστών στα ελληνικά νησιά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η τραγική ιστορία του διάσημου παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, ο θάνατος του οποίου έκανε τον γύρο του κόσμου.