Την έντονη διαφωνία του, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη χρήση των φυτοφαρμάκων στην Κρήτη, που εμφανίζεται τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο, εξέφρασε στο Θέμα Κρήτης 103,1 ο Θανάσης Καλύβας.
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Ηρακλείου που εδώ και δύο δεκαετίες ασχολείται με συστήματα ελέγχου στα αγροτικά προϊόντα, τόνισε απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαρίας Γιαμπουλάκη και του Χριστόφορου Παπαδάκη, ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παρουσίασε μάλιστα μία εντελώς διαφορετική εικόνα, κάνοντας λόγο όμως από την άλλη και για θέματα όχι αλόγιστης χρήσης όπως είπε, αλλά κατάχρησης φυτοφαρμάκων, που όμως δεν είναι ο κανόνας.
“Δεν καταλαβαίνω”, όπως είπε, “πώς μπορεί να βρεθούν τέτοια στοιχεία”, ξεκαθαρίζοντας ότι τα αμφισβητεί πλήρως, παρότι αυτά προέρχονται από την Eurostat και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO).
Σύμφωνα με τον ίδιο, “έτσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων που καταναλώνουμε στην Κρήτη, δεν είναι προϊόντα που παράγονται στο νησί μας”.
Όχι πάντως, όπως είπε, ότι δεν υπάρχουν πάντοτε προβλήματα. Αλλά σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε τεράστια βελτίωση. “Να σας πως τι πιστεύω ότι έχει γίνει. Μέσα από τη διαχρονική χρήση των φαρμάκων, έχουμε πολλούς εχθρούς των καλλιεργειών που έχουν αποκτήσει ανοχή”.
Και αναφέρθηκε στον αείμνηστο επιστήμονα του ΕΘΙΑΓΕ Νίκο Ροδιτάκη. “Μου ανέλυε, πώς συμπεριφέρεται ένα έντομο στην Ιεράπετρα, πώς συμπεριφέρεται στο Αντισκάρι, πώς στη Μεσαρά και στις άλλες περιοχές, με βάση την επαναλαμβανόμενη χρήση των φυτοφαρμάκων κι εκεί βλέπουμε ότι στη μια περιοχή ήθελες 60 με 70 μέρες για να “πιάσεις” το έντομο, σε άλλη περιοχή ήθελες 40, σε άλλες μηδέν κ.λπ.
Η κατάχρηση των προηγούμενων χρόνων δημιούργησε πολλές ανισορροπίες στο οικοσύστημα. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι παραγωγοί να κάνουν περισσότερες εφαρμογές, για να σώσουν την παραγωγή τους. Την ίδια ώρα να χρησιμοποιούν περισσότερα φάρμακα, που δεν ανταποκρίνονται και άρα χρειάζεται να πάνε σε περισσότερες εφαρμογές”.
Καταλήγοντας, ο Θανάσης Καλύβας μίλησε για την ανάγκη να δούμε, όπως είπε, «όχι την «Ευφυή Γεωργία», αλλά την «Ηθική Γεωργία» που θα «μιλάει» όχι για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά για την παραγωγή αγροτικών τροφίμων».