Η πιστολιά του αφέτη ακούστηκε χθες στο Κάραβελ: Εκλογές 6 και 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και οι επίδοξοι διάδοχοί του, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος δήλωσαν «παρών» στην κούρσα.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, την οποία είχαν γεμίσει όχι μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά σχεδόν άλλοι τόσοι, που έφτιαχναν κλίμα υπέρ Ανδρουλάκη, ξεδιπλώθηκαν οι στρατηγικές των εσωκομματικών στρατών, καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις αλλήλων.
Οι υποστηρικτές Δούκα θεωρούν ότι έσυραν τον Ανδρουλάκη σε εκλογές εντός του 2024, όπως επιζητούσαν και ο ίδιος τους απαντούσε ότι βιάζονται.
Οι υποστηρικτές Ανδρουλάκη αντέτειναν ότι ο Χάρης Δούκας φάνηκε ανέτοιμος, ότι οι αντίπαλοί του δεν έχουν στρατηγικό σχεδιασμό, απλώς υπηρετούν τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ» και πως η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε ποιος έχει τη δυναμική.
Οι θιασώτες Γερουλάνου αλλά και «ενδιάμεσοι» διαπιστώνουν ελλείψεις και κενά στις ομιλίες των προαναφερθέντων και διατυπώνουν εκκλήσεις για συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο και όχι πασαρέλα επίδειξης δύναμης.
Οι κλακαδόροι και οι εντάσεις
Οι «κλακαδόροι» έκαναν ατμόσφαιρα, υπηρετώντας τον στόχο: Να φανεί ότι δεν έχει χάσει οργανωτικές δυνάμεις σε επίπεδο του ανώτατου οργάνου, αντιστρέφοντας την εικόνα της ομόθυμης, σχεδόν, κριτικής που είχε δεχθεί προ δύο εβδομάδων στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προκάλεσαν πάντως και αλγεινή εντύπωση σε πολλά μέλη της ΚΕ. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι δημιούργησαν «εχθρικό» περιβάλλον για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος εμφανίστηκε τρακαρισμένος, αγχωμένος, μιλώντας εντός κειμένου πάντοτε, εικόνα που συζητήθηκε ευρέως.
Τέλος, οι (αχρείαστες) εντάσεις στην αρχή αλλά και προς το τέλος της συνεδρίασης είναι ενδεικτικές του κλίματος: Αρχικά υπήρξαν επεισοδιακές συνεννοήσεις για το προεδρείο, καθώς η πλευρά Δούκα κατήγγειλε ότι δεν ήθελαν να βάλουν εκπρόσωπό τους. Τελικώς, λύθηκε με έναν εκπρόσωπο του δημάρχου και σφήνα έναν Ανδρουλακικό από την ΕΔΕΚΑΠ. Αργά το απόγευμα προκλήθηκαν διαμαρτυρίες από πολλά στελέχη της ΚΕ τα οποία, ενώ είχαν γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών, παρακάμφθηκαν από άλλους, «προεδρικούς, ενώ ο χρόνος των ομιλιών ήταν… ανεξέλεγκτος. Με αποτέλεσμα πολλοί να αποφασίσουν να μη μιλήσουν, αποχωρώντας, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος πήγε στη Σταμάτα, που δοκιμαζόταν από την πυρκαγιά, καθότι είναι εκλογική του περιφέρεια.
Ανδρουλάκης: «Δεν θα είμαι όμηρος»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια ομιλία που περιέκλειε τη στρατηγική του:
Έκανε επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για χειραγωγούμενους υποψηφίους. Η πόλωση είναι μονόδρομος για την υποψηφιότητά του.
Έθεσε εκ νέου την ατζέντα της αυτονομίας από συμφέροντα, εκφράζοντας παράλληλα πικρία για τη στάση ΜΜΕ που θεωρεί ότι ήταν εχθρικά απέναντί του (τα ίδια που τον στήριξαν πάντως στην αρχή της θητείας του).
Επέσεισε τον μπαμπούλα της αφομοίωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στη γραμμή της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. «Κόμμα παρέλαβα από τη Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη».