Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν οι επόμενοι «σταθμοί» της έρευνας από το Θέμα Κρήτης 103,1 για τη φοιτητική στέγη.
Στην εκπομπή του Δημήτρη Πιτσουλάκη και του Γιάννη Ζωράκη, μίλησε την Παρασκευή (28/06) η μεσίτρια Ελένη Ζώτου, που κάλεσε τις οικογένειες να μην πέφτουν στην παγίδα της παραμεσιτίας για να μην πληρώνουν παραπάνω χρήματα, από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν στο μεσίτη.
Αναλυτικότερα, τα νέα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:
Ανά την επικράτεια τα ενοίκια μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά 20% με 30%. ό έγινε σταδιακά μέσα στη διετία. Δηλαδή, από το 2022 και μετά παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο.
Διότι, έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Δεν έχουμε καινούργιες οικοδομές. Άρα, έχει αυξηθεί η ζήτηση και έχει μειωθεί η προσφορά. Όσο αυτό δεν αλλάζει, θα παρατηρείται διαρκής ανοδική πορεία στα ενοίκια.
Επίσης, με όλα αυτά τα επιδοτούμενα δάνεια που έχουν βγάλει κατά καιρούς και άλλο ένα επίκειται να βγει μέχρι τον Ιανουάριο και θα είναι και για την ηλικία των 50 χρόνων και αυτό από μόνο του θα ανεβάσει όλες τις αξίες.
Διότι ένα σπίτι που ένα 100 και 120.000 ευρώ, θα ανέβει στα 150.000 ευρώ γιατί θα εξυπηρετήσει τη δανειοδότηση. Και όσο ανεβαίνει η εμπορική αξία ανεβαίνει και η μισθωτική αξία του ακινήτου.
Άρρηκτα συνδεδεμένη λοιπόν η εμπορική και η μισθωτική αξία του ακινήτου.
Επίσης, επειδή έχει ανέβει το κόστος ζωής, παρότι οι μισθοί δεν ανεβαίνουν, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για να καλύψει τις ανάγκες του, ανεβάζει και το ενοίκιο.
Στο Ηράκλειο
Ένα σπίτι 50 τ.μ. άρα μιλάμε για σπίτι που το ενοικιάζει ένας φοιτητής που είναι σε μια περιοχή που έχει καλή εμπορική αξία, σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και με παλαιότητα εντός της τριακονταετίας, δεν θα το βρούμε κάτω από 400 ευρώ.
Μιλάμε για ένα διαμέρισμα δυάρι με ένα υπνοδωμάτιο.
Μια γκαρσονιέρα στο Ηράκλειο θα τη βρούμε από 300 ευρώ μέχρι 450 ευρώ. Εξαρτάται πάντα από την παλαιότητα και τη θέση. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ένα σπίτι υπόγειο που υστερεί σε φωτισμό, μπορεί να το βρεις στα 250 ευρώ. Αλλά θα είναι το μειονεκτικό. Άρα ισχύει η τιμή εκκίνησης 250 ευρώ σε ένα υπόγειο, μέχρι 450 ευρώ σε ένα ακίνητο καινούργιο, με πάρκινγκ, πρώτη ενοικίαση κ.λπ. Και μιλάμε για γκαρσονιέρες από 25 μέχρι 45 τετραγωνικά.
Να διευκρινίσουμε ότι η γκαρσονιέρα δεν έχει ξεχωριστό υπνοδωμάτιο.
Στα δυάρια διαμερίσματα: Ένα δυάρι που έχει ένα υπνοδωμάτιο ξεχωριστό και ανάλογα πάντα με την παλαιότητα, θα το βρούμε από 400 μέχρι και 600 ευρώ αν είναι καινούργιο.
Μία μέση οικογένεια θα επικεντρωθεί στο ενοίκιο των 350 με 400 ευρώ.
Στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο οι τιμές είναι αυξημένες κατά 20 με 25%. Γιατί το Ρέθυμνο ζει από τους φοιτητές.
Έτσι μία μονόχωρη γκαρσονιέρα που να έχει μεγάλο ενιαίο χώρο, θα το βρούμε από 350 με 380 και πάνω. Όσο καλύτερη πρόσβαση έχουμε στις σχολές, τόσο και πιο ακριβά είναι τα ενοίκια.
Το διαμέρισμα στο Ρέθυμνο θα το υπολογίζουμε σε ένα μέσο όρο στα 500 ευρώ. Άρα όταν ένα σπίτι είναι μειονεκτικό θα το βρούμε από 400 μέχρι 450 ευρώ. Αν είναι πάρα πολύ καλό θα το βρούμε και στα 600 ευρώ.
Δεν έχουν την καλύτερη κατάσταση τα σπίτια. Όμως, γίνονται κάποια πακέτα προσφορών. Σου λέει ο ιδιοκτήτης, “θέλω 400 ευρώ αλλά είναι μέσα το ρεύμα σου. Ή και δεν θα μου δίνεις θέρμανση. Είναι μέσα τα κοινόχρηστα σου”. Προσπαθούν να προσελκύσουν τον φοιτητή δίνοντας παροχές.
Στο Ηράκλειο τα σπίτια είναι σε καλύτερη κατάσταση τα σπίτια.
Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο η μέση ηλικία είναι τα 30 έτη. Απλά στο Ηράκλειο, λόγω της αποτυχημένες προσπάθειας της λεγόμενης βραχυχρόνιας μίσθωσης, ή αλλιώς Airbnb, η κατάσταση των σπιτιών είναι καλύτερη. Τα έφτιαξαν για το σκοπό αυτό οι άνθρωποι. Δεν τους βγήκε αυτό το σύστημα και τώρα τα ενοικιάζουν στους φοιτητές.
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρούμε ή πολύ ακριβά σπίτια ή πολύ φτηνά. Στις καλές περιοχές της Αθήνας, για να βρούμε ένα σπίτι δυάρι παλιά το έβρισκες στα 300 με 350 ευρώ. Σήμερα θα το βρεις στα 500 με 550 ευρώ. Πάμε δηλαδή στο 30% πάνω.
Συγκεκριμένα, ένα δυάρι στο κέντρο σε μια καλή κατάσταση θα το βρούμε γύρω στα 550 ευρώ. Πάντα μιλάμε για μια μέση ηλικία 30 χρόνων.
Τα φτηνότερα διαμερίσματα θα τα βρούμε στα 400 ευρώ. Όχι παρακάτω.
Αυτές οι τιμές ισχύουν σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν σχολές. Η διαφοροποίηση είναι ανάλογη με βάση την πρόσβαση στις σχολές.
Συνηθίζουν οι φοιτητές στην Αθήνα να συγκατοικούν. Είναι στην Αθήνα πολύ πιο δύσκολο να βρεις σπίτι σε σχέση με Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Στη Θεσσαλονίκη
Ένα δυάρι με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, έχει ενοίκιο γύρω στα 500 ευρώ. Δηλαδή έχουμε μια απόκλιση γύρω στα 50 ευρώ πιο χαμηλά σε σχέση με την ΑΘήνα. Η διαφορά είναι πολύ μικρή. Απλά στη Θεσσαλονίκη είναι πιο εύκολη η εύρεση του σπιτιού.
Η συμπρωτεύουσα είναι πιο βατή πόλη. Και ένα πενηντάρικο κάτω, στις τιμές των ενοικίων.