Αισιοδοξία πως οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία επί των προσώπων που θα ηγηθούν των κορυφαίων θεσμικών οργάνων.
Με προσδοκία και επιδίωξη οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερβούν τις διαφωνίες τους και να καταλήξουν σήμερα ή το αργότερο αύριο σε συμφωνία επί των προσώπων που θα ηγηθούν των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέρχεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη συζήτηση για τα στρατηγική ατζέντα της ΕΕ στο νέο πενταετή κύκλο.
Το «παζάρι» για τα πρόσωπα «κλειδιά» δεν καρποφόρησε στο προηγούμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, αλλά το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Και η χθεσινή συμφωνία «κυρίων» των τριών βασικών πολιτικών ομάδων που διαθέτουν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκαλεί αισιοδοξία για οριστικές αποφάσεις.
Κοινή πρόταση στήριξης στην Φον ντερ Λάιεν
Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι 6 διαπραγματευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, – Όλαφ Σολτς & Πέδρο Σάντσεθ – Εμανουέλ Μακρόν & Μαρκ Ρούτε, αντίστοιχα, κατέληξαν σε κοινή πρόταση στήριξης στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρώην Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας (εκπρόσωπος ΕΕ για την εξωτερική πολιτική) που κατέχει σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Η κοινή πρόταση μάλιστα κοινοποιήθηκε ήδη στον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ώστε να ληφθεί υπόψη της συζήτησης των ηγετών της ΕΕ που αρχίζει το μεσημέρι και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προερχόμενη και στηριζόμενη από το ΕΛΚ σημερινή Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, υπέβαλε και τυπικά εκ νέου υποψηφιότητα για ανανέωση της θητείας της και απομένει να φανεί αν αυτή θα είναι πλήρης, δηλαδή, 5ετής ή μισή και θα ολοκληρωθεί από άλλο πρόσωπο.
«Αγκάθι» η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ
Αν και η συζήτηση για τα πρόσωπα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο, εξίσου ακανθώδης είναι η ατζέντα των ηγετών για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ γιατί αυτή θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία σε μία σειρά από μείζονα πεδία. Όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Στο πεδίο της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής και βιομηχανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκή ασπίδας αεράμυνας αντίστοιχη του ισραηλινού Iron Dome ως κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού project για όλη την Ευρώπη που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους. «Κάτι που εφόσον μπορέσουμε να το πετύχουμε, σίγουρα θα ανακουφίσει σημαντικά και τον δικό μας Προϋπολογισμό από αμυντικές δαπάνες», τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιθανόν να του δώσει την ευκαιρία να συζητήσει και την πρωτοβουλία που ανέλαβε με την επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε ως προς την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών μέσω των αδικαιολόγητων γεωγραφικών περιορισμών που οδηγούν σε αυξημένες τιμές για τα ίδια προϊόντα σε χώρες με πιο μικρές αγορές όπως η Ελλάδα. Το ζήτημα άλλωστε βρίσκει ήδη συμμάχους. «Ζήτημα για το οποίο θα επιμείνω και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να βρεθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και εκείνες στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα συζητήσουν για τις ενταξιακές συνομιλίες της οποίας Ουκρανία με την Ε.Ε, οι οποίες έλαβαν επισήμως το «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.
Πηγή: reader.gr