Ο Μαρκ Ρούτε, ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός είναι ο νέος γγ του ΝΑΤΟ όπως επικύρωσαν σήμερα οι πρεσβευτές του οργανισμού.
Ο Ρούτε αναλαμβάνει επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού ασφαλείας στον κόσμο σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο διορισμός του Ρούτε επισφραγίστηκε από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνάντησης στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας των 32 εθνών στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του θα καλωσορίσουν επισήμως τον Μαρκ Ρούτε στο τραπέζι τους στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου.
Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα αναλάβει από τον σημερινό γενικό γραμματέα, τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, την 1η Οκτωβρίου. Ο Στόλτενμπεργκ πέρασε πάνω από μια δεκαετία στο τιμόνι. Η εντολή του παρατάθηκε επανειλημμένα, εν μέρει για να παρέχει συνέχεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
«Χαιρετίζω θερμά την επιλογή του Μαρκ Ρούτε ως διαδόχου μου από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
«Ο Μαρκ είναι ένας αληθινός ΝΑΤΟϊκός, ισχυρός ηγέτης και υποστηρικτής της συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια», πρόσθεσε.
Ο Μαρκ Ρούτε είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου και των περισσότερων άλλων μεγάλων χωρών συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Πριν λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση από την κούρσα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ του Ρουμάνου Προέδρου Κλάους Ιωάννης, ο Ολλανδός έμεινε ο μόνος υποψήφιος για τη θέση.
Η Ουγγαρία είχε άρει τις αντιρρήσεις της νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο Ρούτε συμφώνησε ότι η Βουδαπέστη δεν θα ήταν υποχρεωμένη στο μέλλον να στείλει προσωπικό ή να παράσχει κεφάλαια για ένα νέο σχέδιο υποστήριξης για την Ουκρανία. Η ομόφωνη λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ δίνει σε οποιοδήποτε μέλος δικαίωμα βέτο σε έργα και επιχειρήσεις.
Η Τουρκία είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή της στην προσφορά του Ρούτε, αλλά ήρε τις αντιρρήσεις της τον Απρίλιο.