Αν δε δοθεί νέα παράταση στο νόμο 4056 του 2012, τινάζονται στον αέρα πάνω από το 90% των κτηνοτροφικών μονάδων της Αττικής και τουλάχιστον το 80% των εκμεταλλεύσεων της χώρας, με την Κρήτη να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε ένα ποσοστό άνω του 60%.
Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, δίνονται παρατάσεις για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς οι περισσότερες δεν έχουν άδεια λειτουργίας, λόγω πολλών διαχρονικών προβλημάτων, κυρίως γραφειοκρατίας, όμως τώρα, η τελευταία παράταση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Στο Θέμα Κρήτης 103,1 μίλησε για την υπόθεση αυτή, η Γενική Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη.
Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για το νόμο 4056 που ψηφίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2012, και δεν είχε εφαρμογή από τότε. Και άρχισαν οι διευκρινιστικές και οι τροποποιητικές εγκύκλιοι. Γιατί ένας νόμος που συντάσσεται μέσα σε καλά κλιματιζόμενα γραφεία, δεν πάει να πει πως είναι και απαραίτητα εφαρμόσιμος.
Εντάξει, βγάζεις το νόμο. Πήρες και τον παλμό του κόσμου απ΄ έξω να δεις τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική κτηνοτροφία»;
Συνεχίζοντας, η Μάγδα Κοντογιάννη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αδυναμία των δημοσίων υπαλλήλων και η συνυπογραφές για ένα νόμο από άλλα υπουργεία, μας φέρνουν μία καταστροφή. Γιατί είναι καταστροφή; Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλώς έχει κάνει τη σύνταξη του νόμου. Ναι αλλά εμπλέκεται και το Περιβάλλον. Γιατί εμπλέκεται και το Περιβάλλον; Μα εμείς είμαστε φροντιστές του περιβάλλοντος εμείς οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι κ.λπ. Όμως έχει μια άποψη και το υπουργείο Παιδείας. Γιατί το υπουργείο Παιδείας»;
Στο σημείο αυτό, η Μάγδα Κοντογιάννη είπε: «Η κτηνοτροφία είχε σταθερές χρήσεις γης. Είχε. Και λέω είχε, γιατί εδώ στην Αττική οι συντελεστές πήρανε την ανιούσα. Άρα τι θέλουμε να κάνουμε; Σπίτια, βίλες, σπίτια Airbnb κ.λπ. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να δουλέψουμε με τον τουρισμό. Ναι αλλά αυτός ο τουρίστας, κάτι πρέπει να φάει. «Δε βαριέσαι μωρέ, έχουμε τα εισαγωγής»…Προσέξτε το διάλογο. Όταν έγινε στη Σομαλία η ιστορία με τους πειρατές και γύριζαν τα καράβια γύρω – γύρω, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν. Δεν μερίμνησαν. Κανένας δεν μεριμνά ότι πρέπει να υπάρχει τροφή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα».
Η Μάγδα Κοντογιάννη τόνισε στη συνέχεια, ότι «το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εδώ στην Αττική είμαστε στον αέρα. Αλλάξανε τις χρήσεις γης. Κι εκεί που μέχρι πρόσφατα είχαμε τη μονάδα μας και το βοσκότοπο μας , έρχονται και μας λένε να φύγουμε. Και να πάμε πού; Ποιες είναι οι επόμενες χρήσεις γης που επιτρέπουν την κτηνοτροφία»;
Σύμφωνα με την ίδια, «γίνεται μία στοχευμένη προσπάθεια συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας». Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, προκειμένου να έχει συνάντηση άμεσα, με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα.