Ο στόχος είναι άνευ προηγουμένου: το 80% του φαγητού που θα σερβιριστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 πρέπει να είναι γαλλικής προέλευσης, αλλά το βήμα είναι υψηλό σε μια χώρα που εισάγει πατάτες τηγανιτές, γαρίδες και μεγάλο μέρος των τροφίμων της.
Από την καντίνα που σερβίρει τους 15.000 αθλητές και αξιωματούχους των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων μέχρι τα σνακ μπαρ στα στάδια, όλοι οι υπεύθυνοι υποτίθεται ότι συνθέτουν μενού με φαγητά 80% γαλλικής προέλευσης (και ακόμη και 100% για το κρέας).
Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων ελπίζει να ξεκινήσει «έναν ελαφρώς βαθύτερο μετασχηματισμό της τροφοδοσίας διοργανώσεων, η οποία θα παραμείνει κληρονομιά» μετά τους Ολυμπιακούς (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου), όπως εξήγησε στο AFP ο υπεύθυνος του προγράμματος βιώσιμων τροφίμων, Γκρέγκορι Μπετσού.
Πέρα από τα ζητήματα της τιμής, τα οποία συχνά ωθούν τους εστιάτορες να προμηθεύονται τα προϊόντα τους από το εξωτερικό, ο στόχος του τοπικού φαγητού, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τα όρια του γαλλικού συστήματος τροφίμων.
Η Γαλλία μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη γεωργική έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικά υψηλές αποδόσεις στο εύκρατο κλίμα της και ποικίλη παραγωγή, από πατάτες στο βορρά μέχρι βερίκοκα στο νότο, αλλά δεν παράγει ούτε ρύζι μπασμάτι ούτε κακάο, σολομό, πορτοκάλια, μάνγκο. Τόσα πολλά φαγητά που οι αθλητές σε όλο τον κόσμο περιμένουν να βρουν στο τραπέζι τους.
Ένας premium συνεργάτης του Παρισιού 2024, η Carrefour είναι υπεύθυνη για τον εφοδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού με φρέσκα προϊόντα, ρύζι και ζυμαρικά. Οι γαρίδες, για παράδειγμα, θα έρθουν «από τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική ή την Ασία επειδή δεν υπάρχει καλλιέργεια στη Γαλλία», αναφέρθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 20% των εισαγόμενων προϊόντων πρέπει να αντιστοιχεί «στις ειδικές ανάγκες του ξένου κοινού» και να είναι «βασικά προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα στη γαλλική επικράτεια».
Αλλά το να αγοράσεις γαλλικά για όλα τα άλλα δεν είναι τόσο απλό…
Μια κυβερνητική έκθεση τον Μάρτιο σημείωσε «ανησυχητικά σημεία ευθραυστότητας», επειδή «η Γαλλία είναι γενικά εξαγωγέας ακατέργαστων προϊόντων και εισαγωγέας μεταποιημένων προϊόντων».
Η Γαλλία είναι επομένως «ο κορυφαίος ευρωπαίος παραγωγός και εξαγωγέας δημητριακών (κυρίως σιταριού και καλαμποκιού), αλλά καθαρός εισαγωγέας αλεύρων, ζυμαρικών και σιμιγδαλιού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ