Πολιτικό Συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνονται σήμερα σε κοινή συνεδρίαση, μέσα σε κλίμα που εκ των προτέρων περιγράφεται ως «εκρηκτικό». Τυπικά, η συνεδρίαση έχει αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ωστόσο κανένας δεν πιστεύει ότι η συζήτηση θα περιοριστεί εκεί.
Αλλωστε, η απόφαση –μόλις προχθές– της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μη συγκληθεί μόνο το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά να συμμετέχουν και οι βουλευτές, φέρνει στην ίδια αίθουσα όλους τους πρωταγωνιστές του εσωκομματικού παιχνιδιού, που άνοιξε με το που έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών.
Η συνεδρίαση γίνεται σε βαρύ κλίμα, καθώς η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να βάλει στο τραπέζι την απειλή διαγραφών φόρτισε περαιτέρω την ατμόσφαιρα, με στελέχη και βουλευτές να κατηγορούν τον πρόεδρο ότι προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο και να φιμώσει την αντίθετη άποψη και την κριτική στο πρόσωπό του και τους χειρισμούς που έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες.
Και ενώ, με εξαίρεση τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στη συνεδρίαση θα βρεθούν όλα τα στελέχη που τις προηγούμενες μέρες έθεσαν θέμα ηγεσίας και προσφυγής στη βάση του κόμματος, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να προκύψει απτό αποτέλεσμα.
Φαίνεται ότι η πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έγινε απλώς για να ακουστούν οι βουλευτές. Οπως αναφέρει κομματικό στέλεχος, αυτή η σύνθεση της σημερινής συνεδρίασης εμποδίζει το Πολιτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για κάποια εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή.
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα αναμένεται να ακουστούν εκ νέου όλες οι φωνές κριτικής και αμφισβήτησης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που πρώτος άνοιξε τον χορό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέβασε χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης.
«Ενας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε (ΑΝΤ1), ενώ έδειξε να μην πτοείται από την απειλή διαγραφής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να μιλάει. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα επιμείνει στον προσδιορισμό χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες προσφυγής στη βάση για την ηγεσία.
Στο αίτημα για εκλογές αναμένεται ότι θα επιμείνει και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που παρουσίασε τη δική του πλατφόρμα θέσεων για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα στη δημοκρατική παράταξη.
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ήδη προϊδεάσει για μια συνολική τοποθέτηση επί του εκλογικού αποτελέσματος, με κριτική και στις επιλογές και τη στρατηγική της ηγεσίας, την οποία όπως έχει πει θα καταθέσει αρμοδίως στα όργανα.
Ο Παύλος Χρηστίδης πρόκειται να κινηθεί στη γραμμή ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου το κόμμα να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια με καθαρές επιλογές και συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες για όλα και για την ανάδειξη ηγεσίας, ενώ αναμένεται ότι θα επιμείνει στην ανάγκη η παράταξη να κινηθεί με όρους διεύρυνσης, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο.
Για μια συνολική τοποθέτηση και ανάλυση της κριτικής που έχει ασκήσει εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος έχει προϊδεάσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο Χάρης Δούκας, μιλώντας χθες στη διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε εμμέσως στην προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη για διαγραφές, αναφέροντας στην παρέμβασή του ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα». Δεν αποκλείεται σήμερα με νέα παρέμβασή του να δώσει συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει με επίκεντρο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.