Ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πυροδοτεί το πολιτικό χάος στη Γαλλία, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν στο περιθώριο πρωτοβουλίες όπως οι κοινές δαπάνες για την άμυνα και η νέα προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, εντείνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ μέσω συλλογικής χρηματοδότησης -ιδέα την οποία υποστηρίζει σθεναρά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν-, αλλά και οι φόβοι ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε θα υπονομεύσουν τον ρόλο του ως ενός εκ των κορυφαίων υποστηρικτών του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου του να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Από το 2017, που γιόρτασε την πρώτη του εκλογική νίκη υπό τους ήχους του ευρωπαϊκού ύμνου, της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, ο Γάλλος πρόεδρος είναι από τους κορυφαίους υποστηρικτές μιας ισχυρότερης, πιο ενοποιημένης ΕΕ. Αλλά τα έχει βρει σκούρα στην προσπάθειά του να πείσει άλλους ηγέτες όσο και τους Γάλλους ψηφοφόρους να μοιραστούν το όραμά του για την Ευρώπη, και σε μια ομιλία-ορόσημο νωρίτερα φέτος ο Μακρόν προειδοποίησε ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στη Γαλλία το κόμμα του και οι σύμμαχοί του υπολείπονται σημαντικά των ακροδεξιών και αριστερών αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις και μια πιθανή εδραίωση της πλειοψηφίας της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για τους ηγέτες της ΕΕ.
Ανησυχίες για τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ
Στη Γαλλία ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό υποβάλλει η κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός και εγκρίνεται από το κοινοβούλιο, και δεν αποκλείεται μετά τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών να κυριαρχούν στην Εθνοσυνέλευση κόμματα με πολύ διαφορετικές προτεραιότητες από εκείνες του Μακρόν.