Έχει γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου από το προσωπικό του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, που βγήκε τις ημέρες του καύσωνα σε πολλές αμπελουργικές περιοχές.
Όπως είπε στην εκπομπή “Έχουμε Θέμα” και στις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος σε ποιότητα ζωής της υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, “οι προϊστάμενοι του ΕΛΓΑ, οι επόπτες και ο ίδιος ο διευθυντής, βγήκαν έξω στα αμπέλια τις ημέρες του καύσωνα και κατέγραψαν σοβαρές ζημιές”.
Μάλιστα, τόνισε πως “η ζημιά αυτή τη στιγμή δεν έχει να κάνει μόνο με τον καύσωνα. Έχει να κάνει και με τον κίνδυνο να εγκαταληφθεί η αμπελουργία”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι ζημιές είναι μεγάλες. Διότι, υπάρχει από τη μια μεριά μια ξηρασία, η οποία είναι πρωτόγνωρη για όλες τις καλλιέργειες. Και είχαμε και τους καύσωνες. Άρα, στον υδροφόρο ορίζοντα της Κρήτης δεν μαζεύτηκε το νερό του χειμώνα”.
Ο ίδιος διατύπωσε και τις προτάσεις του προς το κράτος, “να προχωρήσει σε πρόγραμμα αναμπέλωσης. Το οποίο υπάρχει. Αλλά το θέλει σε ομάδες. Το θέλει με εγγυητική επιστολή 30%. Και αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Εγώ λοιπόν τι λέω; Να υπάρχει πιστωτικός οργανισμός να εγγυηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και την πρόταση αυτή τη λέω εδώ και χρόνια”.
Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε ότι “ο αμπελοκαλλιεργητής και ο καλλιεργητής σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Κρήτη είναι το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης στο νησί. Κρατούν ένα νησί που είναι καταπράσινο. Και κρατούν καταπράσινο το νοτιότερο νησί της Ευρώπης. Ό,τι απόσταση έχει με την Αττική έχει και με την Αφρική. Και μιλάνε για τα περιβαλλοντικά σχήματα άπαντες, από την Ευρώπη μέχρι εδώ τα υπουργεία. Αλλά όλα αυτά δεν τα εννοούν. Γιατί δεν στηρίζουν το δέντρο. Διότι, το δέντρο από μόνο του στηρίζει το περιβάλλον. Και αυτό συμβαίνει, γιατί μια ζωή διορίζονται σε θέσεις κλειδιά από τους υπουργούς μόνο οι καλοί χειροκροτητές. Διότι έχουν όλοι αυτοί πολύ ισχυρή γνώμη. Δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Αλλά γνώση δεν έχουν. Και δεν έχουν, διότι δεν ξέρουν να παράγουν και δεν ξέρουν πώς βγαίνει το προϊόν”.