«Όλες οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του φαινομένου της θερμικής νησίδας» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τον Γιάννη Ζωράκη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος Life GrIn.
Όπως υποστήριξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, το έργο αφορά σε φυτεύσεις περίπου 60 στρεμμάτων αστικών χώρων με πάνω από 52.000 φυτά, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο αυτοφυή, ανθεκτικά και με περιορισμένες απαιτήσεις σε νερό.
«Όλες οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση όπου είναι εφικτό» αναφέρει ο κ. Γιαλιτάκης και προσθέτει:
«Πρέπει να προχωρούμε σε εκτεταμένες φυτεύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις πόλεις. Και όλα τα έργα του δήμου να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βεβαίως απαιτούν μια διαρκή συντήρηση από τους ανθρώπους του δήμου που θα ήθελα να ευχαριστήσω. Κι εμείς από την πλευρά μας ως δημότες έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε τις φυτεύσεις και να συντηρούμε τις υφιστάμενες διότι βοηθούν πολύ στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και στην ευζωία μας συνολικά».
Θέμα της Πολιτείας η Ανακύκλωση
Στην αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών από το ίδιο το κεντρικό κράτος για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, εμμένει ο κ. Γιαλυτάκης, ο οποίος και τονίζει πως η «ανακύκλωση είναι ένα εθνικό κεφάλαιο».
«Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και υποχρεώσεις για όλα τα Κράτη Μέλη σε σχέση με τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή. Στη χώρα μας από το 2004 υλοποιείται το πρόγραμμα ανακύκλωσης με το σύστημα των μπλε κάδων» αναφέρει ο κ. Γιαλιτάκης προσθέτοντας:
«Τα τελευταία χρόνια ωστόσο λίγο το γεγονός ότι μειώνονται τα ποσά προς ανακυκλώσιμα υλικά και λίγο το ότι δεν επιδοτούνται από το Κράτος οι φορείς όπως είναι η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, έκαναν την εταιρία ανακύκλωσης να είναι παθητική ως το 2022. Η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης ζητούσε ουσιαστικά από την Πολιτεία να ενισχυθεί. Εμείς από την πλευρά μας ζητούσαμε από την Πολιτεία να ενισχυθεί. Εμείς αντί να ενισχυόμαστε κινδυνεύσαμε να κάνουμε ένα πισωγύρισμα. Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενεργό συμμετοχή της Πολιτείας με στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης».
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξηγεί ότι η ανακύκλωση για το Ηράκλειο είναι διασφαλισμένη ως και το 2025, ενώ δηλώνει πως ο δήμος έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετά ανταποδοτικά.
«Στο Δήμο Ηρακλείου πολλές φορές αισθανόμαστε ότι βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Όταν κάνουμε προγράμματα στα σχολεία και βλέπουμε ότι οι μαθητές μετέφεραν τις πρακτικές στα σπίτια τους και στο γενικό νοικοκυριό, την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις της Πολιτείας και οι παρεμβάσεις δεν υπήρχαν» υποστηρίζει και προσθέτει:
«Με την υπογραφή της Σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης διασφαλίζεται η ομαλή κι απρόσκοπτη ανακύκλωση για το 2024 και για το 2025. Πιέσαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε ανταποδοτικά, όπως δωρεά νέου οχήματος ανακύκλωσης και δωρεά νέων μπλε κάδων. Ταυτόχρονα όμως το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα ενισχύει και θα καλύπτει όλες τις μορφές ανακύκλωσης που γίνονται στη χώρα. Για να είμαι δίκαιος έχουν υπάρξει όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος ότι θα υλοποιηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο. Και ο ΕΣΔΑΚ συνεχίζει την διεκδίκηση και από την Πολιτεία και κυρίως προς τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, διότι παρατηρείται εκεί μια γήρανση του εξοπλισμού».
Υπόθεση για δύο παίκτες η καθαριότητα
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως τα ζητήματα καθαριότητας αποτελούν υπόθεση για δύο παίκτες, αφού από την μία πλευρά υπάρχει ο δήμος που παλεύει με τα όρια των αντοχών του, ωστόσο από την άλλη είναι οι δημότες και οι πολίτεςπου στα χέρια τους κρατιέται η διατήρηση της καθαρής εικόνας της πόλης.
«Τα στελέχη μας κατάφεραν μέσα σε 4 ημέρες να αντιμετωπίσουν πάνω από 120 παράνομες χωματερές κι ακόμα συνεχίζουμε» αναφέρει ο κ. Γιαλιτάκης σε σχέση με τη δράση καθαριότητας περισσότερων από 120 παράνομων χωματερών για να προσθέσει:
«Εμείς έχουμε δύο υπηρεσίες για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι είναι πιο εύκολο στον κόσμο να υλοποιεί παράνομες δραστηριότητες από το να αξιοποιεί υπηρεσίες του δήμου.
«Η πρώτη υπηρεσία σχετίζεται με τα τηλεφωνικά ραντεβού, αφού ο κάθε συνδημότης μπορεί στο 2813409660 και να κλείσει ένα τηλεφωνικό ραντεβού για ογκώδη αντικείμενα ή κλαδοκάθαρα. Το αργότερο σε δύο ημέρες η υπηρεσία θα περάσει να τα πάρει εντελώς δωρεάν. Δεν είναι δυνατόν το 2024 κάποιοι σαν τους κλέφτες μέσα στην πόλη να πετάνε μπάζα και να επιβαρύνουν τόσο πολύ την περιοχή. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε στο Ηράκλειο και την Κρήτη, μπορεί επίσης όποιος θέλει με το αγροτικό του όχημα να έρθει στο σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου μας και να εναποθέσει όλα τα ογκώδη εντελώς δωρεάν».