Τα μηνύματα της κάλπης προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει ο πρωθυπουργός κάνοντας την αυτοκριτική του κι επιχειρώντας να βρει τη χρυσή τομή που θα του λύσει τα πολλαπλά προβλήματα που έχει.
Ήδη η κριτική που δέχεται είναι τεράστια, ειδικά από την Αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πολύ μικρότερες απώλειες για κόμματα, έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις. Εδώ όμως, η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς και μόνο.
Κάνοντας ο ίδιος την αυτοκριτική του, θεωρεί πως το ζήτημα των ομοφυλόφιλων του στοίχισε αρκετά, κάτι ωστόσο που πρακτικά το γνώριζε και που εσκεμμένα το έφερε στη βουλή πριν τις ευρωεκλογές για να αναχαιτίσει την οργή του κυβερνητικού κοινού του σε μια θεωρητικά «αδιάφορη» κάλπη.
Από κει κι έπειτα, ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε ωστόσο (τουλάχιστον επίσημα) κανένα πρόβλημα στην Υγεία, την Ανάπτυξη και την Οικονομία, αν και αυτοί οι τρεις τομείς, θεωρούνται βασικοί τομείς που πλήγωσαν τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασφαλώς και γνωρίζει όλα τα δεδομένα, αφού δεν είναι αδαής. Το ζήτημα ωστόσο για τον ίδια είναι να κάνει έναν ανασχηματισμό, λέγοντας «πάνω από τη γραμμή» πως πήρε το μήνυμα των εκλογών, αλλά αφήνοντας «κάτω από τη γραμμή» στάσιμα νερά για να μη δυσαρεστήσει το εσωτερικό του κόμματος του. Σε αυτή την λογική άλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ασχολείται με το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος, που αριθμεί 60 μέλη, αφού όσο περισσότεροι βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις, τόσο περισσότερο κρατούνται οι εσωκομματικές ισορροπίες, που τελικά είναι και ο «μεγάλος αντίπαλος» για τον Μητσοτάκη.
Στο δια ταύτα ωστόσο…
Ο πρωθυπουργός, από τους 24 Υπουργούς, σκέφτεται να κάνει εσωτερικές μετακινήσεις και καρατομήσεις σε τουλάχιστον 12.
Μεταξύ αυτών των 12, επικρατέστεροι μέχρι στιγμής, για αλλαγή χαρτοφυλακίου ή απομάκρυνση είναι οι Αυγενάκης, Βρούτσης, Καιρίδης, Κεραμέως, Μιχαηλίδου και Σκρέκας. Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τον Φλωρίδη, για τον οποίο μάλιστα, υπάρχουν πολλές εισηγήσεις περί απομάκρυνσης.
Ενώ δεν έχουν ακουστεί ακόμα τα ονόματα ή τα Υπουργεία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στο κυβερνητικό σχήμα θα επιστρέψουν Θεοδωρικάκος, Μηταράκης και Τσιάρας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για να ακολουθήσει ένα πιο συντηρητικό σχήμα με στελέχη … παλαιότερης κοπής, προκειμένου να ανακτήσει μέρος της … δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό κινήθηκε προς τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση.
Όσο βέβαια περνούν οι μέρες και με δεδομένο πως πιθανά να μην υπάρξουν αλλαγές ούτε αύριο ( ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση) τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και οι όποιες σκέψεις να τροποποιηθούν.