Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται αυτές τις μέρες οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σήμερα και αύριο αναμένεται να κλιμακωθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω του πρώιμου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.
Ο υδράργυρος οδηγεί στο φουλ την χρήση των κλιματιστικών με τους τεχνικούς και τα συνεργεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να διαχειριστούν πιθανές βλάβες θερμικών μονάδων ή υπερθέρμανσης μετασχηματιστών ή απρόοπτων γεγονότων (π.χ πυρκαγιών) που θα έθεταν σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα κληθούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν περιορισμένης έκτασης βλάβες ή διακοπές ρεύματος, κάτι για το οποίο στόχος των διαχειριστών είναι να υπάρχει άμεση αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ χθες η αιχμή του φορτίου έφτασε τα 8.800 MW, παίρνοντας την ανιούσα σήμερα που αναμένεται να αυξηθεί στα 9.410 MW και να εκτιναχθεί αύριο ξεπερνώντας τα 10.000 MW ώστε να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το Σαββατοκύριακο που οι τιμές του υδραργύρου θα υποχωρήσουν σε πιο ήπιες συνθήκες.
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνουν σε ετοιμότητα για την επάρκεια του συστήματος, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες που υπάρχει και μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάγκης για χρήση των κλιματιστικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της μέρας.
Η υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η οποία έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης που μέχρι πρότινος κάλυπταν οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, μετατοπίζοντας πλέον το κέντρο βάρους τις βραδινές ώρες, 8 με 10 όπου η ζήτηση παραμένει υψηλή και παύει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ο ήλιος. Λόγω μάλιστα της άπνοιας αυτών των ημερών δυσκολεύεται και η χρήση της αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται ξανά οι θερμικές μονάδες που λόγω κόστους ανεβάζουν και την τιμή της χονδρεμπορικής.