«Είναι φαιδρό να βλέπουμε τις εκλογές ως ένα θέμα lifestyle ή show, αφού στην Ευρώπη λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που εμείς θα κληθούμε στη συνέχεια να υλοποιήσουμε» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Νικόλας Παπασπύρου.
Ο κ. Παπασπύρου διευκρίνισε πως η Ευρώπη δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, ωστόσο οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που τελικά τις κάνουν πράξη με τον τρόπο όμως που βολεύει τις ίδιες. Όπως διευκρίνισε όμως, ο ρόλος της κάθε χώρας σε κάθε απόφαση είναι κομβικός, ωστόσο κατά κανόνα οι Έλληνες Ευρωβουλευτές «κοιμούνται» στις Κοινότητες.
«Κάθε Οδηγία και κάθε Κανονισμός που ψηφίζεται τον συζητάνε δύο – τρία χρόνια και είναι εκεί όλοι οι Υπουργοί και οι εκπρόσωποι όλων των Κοινοβουλίων» δήλωσε ο κ. Παπασπύρου για να προσθέσει:
«Αλλά για να σας το πω παραστατικά … κοιμούνται! Και γι’ αυτό έχει ευθύνη η κάθε κυβέρνηση. Με είχαν φωνάξει πριν από δύο μήνες στις Βρυξέλλες να μιλήσω για τον Δημήτρη Τσάτσο. Μου έλεγαν ότι ήταν από τους ελάχιστους ευρωβουλευτές που γνώριζαν το αντικείμενο και είχαν το δικαίωμα επιρροής.
Έχουμε ευθύνη ως χώρα, ως ψηφοφόροι και ως κόμματα».
Ο κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε και στην τεράστια γραφειοκρατία των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας πως είναι γεγονός ότι η Επιτροπή δεν κοιτάζει και κατά κανόνα δεν ασχολείται με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει κάθε περιοχή της Ένωσης.
«Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. καθώς βλάπτουν κατά κανόνα τις μικρότερες χώρες» αναφέρει ο κ. Παπασπύρου χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Από την άλλη δίνει πάρα πολλά χρήματα αφειδώς σε επιδόματα και σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Αλλά στο τέλος δεν βελτιώνουμε τις συνθήκες για τις οποίες λαμβάνουμε ακόμα και αυτά τα επιδόματα».