Τι είπε στο Θέμα Κρήτης 103.1 ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.
Ο κ. Πετράκης τόνισε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει Κοινή Αγροτική Πολιτική και πρόσθεσε πως έχει χαθεί αρκετός χρόνος. Πρόσθεσε, επίσης, πως τα θέματα στην Ευρώπη απαιτούν πολλές γνώσεις.
Αναλυτικά είπε: «Ελπίζω να είναι μία ημέρα χαράς… Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται από την Ευρώπη. Η κοινή αγροτική πολιτική έχει ξεκινήσει από το 2019 και έγινε τότε αποδεκτή από το ευρωκοινοβούλιο, αλλά με μικρή εσωτερική συμμετοχή. Υπάρχει ενδιαφέρον, όμως όχι και συμμετοχή και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο του κόσμου. Τα θέματα στην Ευρώπη απαιτούν πολλές γνώσεις, υπάρχουν απαιτήσεις και δεν είναι εύκολο να παίρνει μέρος κανείς σ’ αυτή τη διαδικασία. Η ΕΕ δεν είναι κράτος, δεν είναι ΗΠΑ, είναι μία εθελοντική διαδικασία ανάμειξης και ανταλλαγής απόψεων.
Εγκαταλείφθηκε το παλιό σχέδιο για την ΚΑΠ, είναι ένα ευρύτερο ζήτημα και θα έπρεπε να στείλουμε στο κοινοβούλιο ανθρώπους που έχουν διάθεση και μπορούν να τα συζητήσουν. Το θέμα είναι περίπλοκο, μας ενδιαφέρει να έχουμε αυτονομία τροφίμων, αλλά να εξυπηρετούνται κιόλας κάποιοι μακροπρόθεσμοι στόχοι».
Για τις απλουστεύσεις στην ΚΑΠ και τα οικολογικά σχήματα, είπε: «Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σχέση με το πρόβλημα τις κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται πιο προσεκτικός σχεδιασμός. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό απότομα, ούτε ν’ αλλάζουν οι καλλιέργειες από τον ένα χρόνο στον άλλο. Πρέπει να πάνε σ’ ένα επανασχεδιασμό του αγροτικού τομέα. Το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υποφέρουν. Η αγροτική δραστηριότητα φαίνεται ότι πρέπει περιοριστεί υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης».
Για την υπόθεση των φραγμάτων ο κ. Πετράκης υπογράμμισε: «Για να υπάρχουν φράγματα, πρέπει να υπάρχει και νερό… Είναι προφανές πως θα υπάρξει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια».