Ευρεία σύσκεψη εργασίας του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη, αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7/6 στη Λότζια, με αντικείμενο την επικείμενη Προγραμματική Σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη που συνδυάζεται με την παραχώρηση των Τειχών στον Δήμο Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δίνοντας έμφαση στη διαρκή, στενή και αγαστή συνεργασία Υπουργείου – Περιφέρειας – Δήμου και τονίζοντας την ανάγκη καθορισμού ενός κοινού και συνεκτικού πλαισίου δράσης, καθώς και διάθεσης συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων χρηματικών πόρων, προχώρησε σε αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπουδαίου μνημείου και την ένταξή του στη ζωή της πόλης.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε μελέτες και προτάσεις για σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις διαμόρφωσης των διαδρομών του ισόπεδου τμήματος, για την στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των Τειχών και τη σύνδεσή του με τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, τον εξωραϊσμό των Κηποθεάτρων, την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής, τη διαμόρφωση της πλατείας Κόρακα και των αθλητικών εγκαταστάσεων, τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του Προμαχώνα Μαρτινέγκο, τη δημιουργία βάσης δεδομένων για το Μνημείο με φωτογραφικό υλικό, καταγραφή επεμβάσεων κ.α.
Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων στάθμευσης στην τάφρο για τους επισκέπτες του Μνημείου, στη διαμόρφωση της δυτικής τάφρου (από το Κομμένο Μπεντένι έως το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης), του πάρκου Νεολαίας και του Προμαχώνα Σαμπιονάρα, στην ανάδειξη των χαμηλών Πλατειών και Στοών, καθώς και στην ανάγκη φωτισμού του μνημειακού περιβόλου, των πυλών και της τάφρου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προχωρά σε επισημάνσεις, να θέτει δεδομένα και παραμέτρους που πρέπει να ακολουθηθούν και με την πλούσια εμπειρία της να δίνει χρήσιμες οδηγίες για την ιεράρχηση, την προτεραιοποίηση και τα επόμενα βήματα των παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή στη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Διδασκάλου, καθώς επίσης και των αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών στελεχών των τριών φορέων.
Σε δήλωσή της αμέσως μετά την σύσκεψη, η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο, τους συνεργάτες του και τον Περιφερειάρχη για την εξέλιξη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των τριών φορέων, Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και Δήμου που αφορά στα τείχη του Ηρακλείου. Είμαστε σε μια συνεχή συνεννόηση. Ο κ. Δήμαρχος μας παρουσίασε τις μελέτες και τις παρεμβάσεις και τα έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της δεκαετούς προγραμματικής σύμβασης και προχωρούμε.».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου από την πλευρά του επεσήμανε: «Παρουσιάσαμε στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους συνεργάτες της, καθώς επίσης και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τη δέσμη των μελετών και έργων τα οποία προτείνουμε να αποτελέσουν το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης για την οποία υπάρχει η κοινή πρόθεση και από την πλευρά του Υπουργείου, και από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου να προχωρήσει. Από την άποψη αυτή κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα στην αποσαφήνιση των έργων αυτών και με την συμφωνία στην οποία φτάνουμε σήμερα θα έχουμε μια επόμενη συνάντηση η οποία θα γίνει σύντομα, μέσα στον Ιούνιο, για να οριστικοποιήσουμε αυτόν τον κατάλογο έργων και μελετών και να συγκεκριμενοποιήσουμε και άλλες παραμέτρους οι οποίες είναι αναγκαίες για την Προγραμματική Σύμβαση. Από την άποψη αυτή θεωρώ ότι σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Υπουργό Λίνα Μενδώνη όσο και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με τους οποίους συμπορευόμαστε για ένα έργο το οποίο θα είναι ένα έργο πνοής για το Ηράκλειο. Δηλαδή την ένταξη των Ενετικών Τειχών στη ζωή και τη λειτουργία της πόλης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του κόστους συντήρησης των Ενετικών Τειχών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου απάντησε: «Υπάρχουν κόστη τα οποία αφορούν την εκτέλεση των έργων και προηγουμένως των μελετών καθώς και κόστη συντήρησης. Αυτά επιμερίζονται σε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και σε διαφορετικούς φορείς. Είναι προφανές ότι ο Δήμος Ηρακλείου ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη θα πρέπει όπως κάνει ήδη να επενδύει χρήματα στα τείχη. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ο Δήμος με την συμφωνία και υπό την έγκριση πάντοτε του Υπουργείου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια εξασφαλίζει χρήματα τα οποία διοχετεύει στα Τείχη. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και αυτό προφανώς είναι και βάση για την επόμενη ημέρα. Από εκεί και πέρα, πράγματι θα υπάρξει ένας επιμερισμός του κόστους αλλά αυτό προϋποθέτει την αποκρυστάλλωση των έργων τα οποία θα γίνουν. Ωστόσο, οικονομική συμμετοχή των φορέων που συμβάλλονται σε αυτή την Προγραμματική Σύμβαση ασφαλώς θα υπάρξει».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε: «Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι με τη συνεργασία και τη συνέργεια μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους. Με την καθοδήγηση της κα Μενδώνη, του Δημάρχου Ηρακλείου και των στελεχών της Περιφέρειας, ένα οραματικό σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για τα Ενετικά Τείχη που πρέπει να δούμε την Προγραμματική Σύμβαση πώς θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, μια προετοιμασία που έχει γίνει, προχωρεί και θα συνεχιστεί να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω σήμερα είναι ότι χρηματοδοτούμε τα Ανατολικά Νεώρια για να προχωρήσει το έργο άμεσα και αμέσως μετά θα βρούμε τους πόρους για να γίνουν και εδώ όπως και στα Χανιά τα Νεώρια για να ολοκληρώσουμε και στα Χανιά και στο Ηράκλειο τα Νεώρια που είναι και για τις δυο πόλεις ότι καλύτερο. Επίσης να πούμε ότι ξεκινά από το Υπουργείο η δημοπράτηση για τον Άγιο Μηνά που είχαμε πει μαζί με τον Δήμαρχο Ηρακλείου ότι εντάσσεται στα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης και εμείς από την πλευρά τη δική μας με την κα Μενδώνη να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά διεκδικούμε και άλλους πόρους από διάφορες πηγές χρηματοδότησης. Δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ, δεν είναι μόνο το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης όπως λέγεται τώρα που δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, θα διεκδικήσουμε για να γίνουν όλα τα έργα στην Κρήτη.
Τα έργα μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια. Είναι έργο δεκαετίας και θα βρίσκουμε τους πόρους για να μπορούμε να έχουμε αυτό το οραματικό σχέδιο. Συνδυασμός οράματος με ρεαλισμό. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δυο και η καθοδήγηση από την κα Μενδώνη, δεν μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο.».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, Διευθυντών και υψηλόβαθμών στελεχών του Υπουργείου, της Διευθύντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσως Συθιακάκη, των Αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη, Νίκου Γιαλιτάκη, Στέλας Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Ρένας Παπαδάκη – Σκαλίδη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκραφνάκη, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη και υπηρεσιακών στελεχών.