Καθώς οι ζέστες ανεβαίνουν, αυξάνονται και οι καταγγελίες στην πλατφόρμα “myCoast” για παράνομες χρήσεις και καταπατήσεις σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 1.900 καταγγελίες, με κάποιες από αυτές να αφορούν σοβαρά ζητήματα και άλλες να σχετίζονται με δοκιμές της πλατφόρμας ή με αμφισβητήσεις για την οργάνωση ομπρελοκαθισμάτων.
Ξεχωρίζει η καταγγελία για παράνομη παραλία στην περιοχή του Συντάγματος, η οποία πιθανότατα υποβλήθηκε για να ελεγχθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών εντοπίζεται στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Χαλκιδική, όπου πρόσφατα ξεκίνησε η χρήση drones για τον έλεγχο των παραλιών.
Ο έλεγχος και η διευθέτηση των καταγγελιών θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την εκμίσθωση των παραλιών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 959 δημοπρασίες, με 735 από αυτές να έχουν ολοκληρωθεί και 80% των συνολικών προγραμματισμένων δημοπρασιών να έχει υλοποιηθεί.
Παράλληλα, υπάρχουν 6.500 ενεργές συμβάσεις μίσθωσης παραλιών, οι οποίες δεν bedürfen νέας δημοπρασίας έως το τέλος της μισθωτικής τους περιόδου.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι:
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης σε παραλίες ελέγχεται με:
- Αυτοψίες: Μικτά κλιμάκια και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχωμένα από μέλη του Υπουργείου Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών Αρχών, διενεργούν αυτοψίες στους χώρους και συντάσσουν εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό.
- Τηλεπισκόπηση: Χρησιμοποιούνται drones και δορυφορικές λήψεις για λήψη φωτογραφιών των χώρων, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται από την Κτηματική Υπηρεσία και οδηγούν στην σύνταξη εκθέσεων και στην επιβολή κυρώσεων.