«Η επόμενη πενταετία έχει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και τεράστιους κινδύνους, οπότε αν δεν κάνουμε τις σωστές επιλογές κινδυνεύουμε να τη ζήσουμε με τον χειρότερο τρόπο» είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο ευρωβουλευτής κι εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελεί μια ψήφο σταθερότητας, ασφάλειας, αλλά και συνέχειας πολιτικών που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες και ωφέλιμες για την Ελλάδα και την κοινωνία. Ο εκ νέου υποψήφιος Ευρωβουλευτής έκανε σαφές ότι ασφαλώς και υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα που συζητούνται στις Κοινότητες, ωστόσο στις Ευρωεκλογές είναι κρίσιμο να ανοίξει η ατζέντα για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και τις προσεγγίσεις που έχει κάθε ευρωομάδα.
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Έντονη κριτική άσκησε στην Αντιπολίτευση ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σε σχέση με τα ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρώπη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι σοσιαλιστικές και οι αριστερές ομάδες της Ευρώπης υπεραμύνθηκαν και στήριξαν σθεναρά την ισότητα στην καταβολή επιδοτήσεων σε όλα τα Κράτη – μέλη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
«Αν μπορούσαν να περάσουν όσα έλεγαν οι σοσιαλιστές και οι αριστερές ομάδες στις Βρυξέλλες, οι αγρότες μας θα έπρεπε τώρα να παίρνουν τα μισά χρήματα απ’ όσα λαμβάνουν» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Ήταν δικές μας παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες πέτυχαν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα κι ήταν οι δικές μας εισηγήσεις που καθυστέρησαν την εφαρμογή πολιτικών, τις οποίες ήθελαν άμεσα οι σοσιαλιστές και οι αριστερές ομάδες, που τώρα αναγκαζόμαστε να αναπροσαρμόσουμε».
Όπως αναγνώρισε ο κ. Κεφαλογιάννης, οι αγρότες είχαν δίκιο γι’ αυτό και κατάφεραν να κερδίσουν πράγματα. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πρέπει να περιορίζεται η τεράστια συμβολή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζοντας πως η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι αναγκαίο να προχωρήσει διότι υπάρχουν σοβαρές έρευνες με βάση τις οποίες, αν συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον συγκεκριμένο τρόπο το 60 % των γαιών στην Ευρώπη θα ερημοποιηθούν.
«Εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είπαμε πως δεν μπορείς να κάνεις μια πολιτική τόσο μεγάλη και να αφήνεις τον λογαριασμό στους αγρότες» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης για να προσθέσει:
«Τα αριστερά κόμματα ήθελαν να γίνει μια βίαιη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Αυτό που αποφάσισαν και ψήφισαν ήταν να εφαρμοστεί αμέσως. Με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν εφαρμόστηκε το 2021 – 2022. Με παρέμβαση επίσης δική μας δεν θα εφαρμοστεί ούτε το 2023. Και τώρα συζητάμε την αναθεώρηση της αναθεώρησης. Σοσιαλιστές και αριστεροί παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να πιστεύουν πως πρέπει να συγκλίνουν οι επιδοτήσεις του νότου με τις επιδοτήσεις του βορά. Πρέπει να συγκλίνουν όλες οι επιδοτήσεις όλων των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι εμείς που είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε να πάρουμε τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη περίοδο, θα χάσουμε τις μισές μας επιδοτήσεις. Και θέλουμε ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσουν τι θα κάνουν κι αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες πολιτικές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς καταθέσαμε μια κοινή έκθεση λέγοντας πως αυτό δεν πρέπει να γίνει διότι εμείς έχουμε μικρό γεωργικό κλήρο. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε ίδιες επιδοτήσεις. Το ερώτημα είναι αν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν τις πολιτικές τους».
Κλιματική Αλλαγή
«Ηγετική» χαρακτηρίζει τη θέση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Εμείς πρέπει να είμαστε ηγέτες και να πείσουμε και όλο τον κόσμο να κάνει το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Μπορεί να μην είμαστε μεγάλοι ρυπαντές. Όμως το γεγονός ότι δεν είμαστε μεγάλοι ρυπαντές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Και δεν έχει να κάνει με την αναλογία. Κάποιος πρέπει να είναι ηγέτης».
Ο κ. Κεφαλογιάννης ωστόσο αναγνωρίζει ότι η «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές εκφεύγει και γίνεται ένας γραφειοκρατικός οργανισμός».
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία πέρα από την διαφάνεια να μπει και η αποτελεσματικότητα» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει:
«Οι παρεμβάσεις σε θέματα κλιματικής αλλαγής είναι και πρέπει να προχωρήσουμε. Θα πρέπει ωστόσο οι κινήσεις Δεν πρέπει να μπουν βαρίδια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Πρέπει να δούμε και την βιομηχανία. Αν δίνουμε όλη μας την παραγωγή στην ανατολή, πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας για να βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας και της πρωτοπορίας».
Διεθνείς Σχέσεις
Ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτηρίζει «υποχρέωση» του την ενασχόληση με το θέμα Μπελέρη αφού είναι πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε πως ο Φρέντι Μπελέρης θα είναι Ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λέγοντας παράλληλα πως το θέμα της άδικης φυλάκισης του θα έχει λυθεί προτού ακόμα προλάβουν οι νέοι ευρωβουλευτές να ορκιστούν.
«Αν η Αλβανία συνεχίσει να κάνει όσα κάνει είναι πρόβλημα δικό της, όχι δικό μας» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει:
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διεθνοποιούμε τα θέματα και να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Κι έχουμε καταφέρει με αυτούς τους τρόπους και τις πολιτικές μας, το όνομα της Ελλάδας να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα. Αν τώρα η Τουρκία συνεχίσει να κάνει όσα κάνει, δεν θα μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Αλβανία κάνει όσα κάνει το πρόβλημα είναι δικό της. Αν οι Σκοπιανοί λένε Μακεδονία, ας το κάνουν και θα υποστούν τις συνέπειες. Εμείς απαντάμε και διεθνοποιούμε τα θέματα. Αυτοί δείχνουν την ταυτότητα τους και έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειες. Στα Σκόπια θα κάνουν μια τεράστια κωλοτούμπα για να συντονιστούν».
Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα έχουν ακολουθήσει ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει:
«Ζήσαμε δύσκολες εποχές το 2016 με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Σεισάχθεια, τα νταούλια και τα δημοψηφίσματα. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν τον όρο «κωλοτούμπα» για να περιγράψουν αλλαγές συμπεριφοράς πλέον. Όμως έφεραν μια συμφωνία στις Πρέσπες η οποία κυρώθηκε και από τα δύο κοινοβούλια. Αν καταργηθεί λοιπόν μια διμερής συμφωνία, ακόμα κι αν αυτή είναι μια κακή συμφωνία, τώρα στην ουσία καταργείς τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γεγονός που δίνει ευκαιρίες στην Τουρκία να δηλώνει ότι τα σύνορα μας δεν φθάνουν ως τον Έβρο για να παράδειγμα κι ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας, με πολλές παράπλευρες απώλειες».
FTI
Απαντήσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί το «κανόνι» της FTI στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για το «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, έδωσε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Το θέμα της FTI είναι σοβαρό θέμα μεν, αλλά επιμέρους για την γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση» αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης για να προσθέσει:
«Μπορώ να σας πω ωστόσο, αν και θεωρώ πως είναι αποδοτικότερη μια συζήτηση με τους τοπικούς βουλευτές και τοπικά στελέχη, ότι υπήρξε μια στήριξη με χρήματα της γερμανικής κυβέρνησης μέσα στον κορονοϊό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη εταιρία εντάσσονται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Από κει κι έπειτα, ευθύνη του Κράτους στην ελεύθερη αγορά είναι να βάζει ένα δίχτυ προστασίας, όπως και έβαλε. Κι έτσι είτε μέσω των ασφαλιστικών εταιριών, είτε με άλλους τρόπους θα υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης».
Πόθεν Έσχες Κασσελάκη
«Και οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους» τόνισε αναφερόμενος στο «Πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Κεφαλογιάννης για να εξηγήσει:
«Το Πόθεν Έσχες με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί από το εθνικό κοινοβούλιο, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κατέθεσε ωστόσο ο κ. Κασσελάκης, δεν ήταν Πόθεν Έσχες, αλλά ένα excel. Αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Κασσελάκης συνθέτουν ένα σπιράλ παρακμής.Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να καταθέσει το Πόθεν Έσχες του με την φόρμα που προβλέπεται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχει μια αταξία. Το πόθεν έσχες έτσι όπως το έχουμε ψηφίσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέει πως δεν μπορεί ένα στέλεχος ή ιδιοκτήτης εταιρίας να πολιτεύεται κι επίσης δεν νοείται άγνοια νόμου. Αν αμέλησε κάποιος κάποια διαδικασία είναι δική του ευθύνη. Πώς θα με εμπιστευτείτε για παράδειγμα να διεκδικήσω κάποια πράγματα αν δεν είμαι ακριβής και συνεπής στα όσα με αφορούν. Πόσο μάλλον, να εμπιστευθεί κάποιος σε κάποιον ένα κόμμα ή ένα υπουργείο, ο οποίος δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα θέματα που έχει προσωπικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει μια αμέλεια και μια αταξία».