Τις δικές της προτάσεις με αφορμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, υπό τον τίτλο «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους: Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030», κατέθεσε σε επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, η Εθελοντική Κίνηση Πολιτών HER-autism.
Σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 μία εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ομάδας αυτής, η κ. Τζίνα Τσαντρίζου, “θα πρέπει να σας πω, ότι μπαίνει και αυτό το καλοκαίρι και τα παιδιά με Αυτισμό και γενικότερα τα Άτομα με Αναπηρία, δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Ούτε στο πάρκο μπορούν να πάνε να παίξουν. Ούτε στο Κολυμβητήριο υπάρχει πρόβλεψη για τα παιδιά αυτά. Ούτε στις κατασκηνώσεις με ασφάλεια. Εμείς λοιπόν στην επιστολή μας στον κ. Σκέρτσο, φέραμε ως παράδειγμα την Αυστραλία, που αποτελεί μία χώρα – πρότυπο για την οργανωμένη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων”.
Η Τζίνα Τσαντρίζου, μας είπε ακόμη, ότι η επιστολή δόθηκε με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, ενώ έχει γίνει σχετική συνάντηση και με την αντιπεριφερειάρχη Δώρα Κουτεντάκη η οποία βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας HER-autism για να βοηθήσει και εκείνη με όλες τις, τις δυνάμεις, στην κατεύθυνση της επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων.
Οι έξι πυλώνες
Οι Προτάσεις της Εθελοντικής Κίνησης Πολιτών HER-autism για τους έξι Πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής υπό τον τίτλο «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους: Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030», περιλαμβάνονται στην αναλυτική επιστολή προς τον Άκη Σκέρτσο. Μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. Εκπροσωπούμε μια ελεύθερη κίνηση πολιτών στην Π.Ε. Ηρακλείου αποτελούμενη από εκατοντάδες εθελοντές-μέλη:
(α) Στο φάσμα του αυτισμού.
β) Γονείς/συγγενείς/κηδεμόνες/φροντιστές/ειδικούς θεραπευτές/εκπαιδευτικούς αυτιστικών, και
γ) υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Δίχως αξιώματα και χρηματικές δοσοληψίες, αποκλειστική μας έγνοια είναι η ποιότητα της ζωής των νευροδιαφορετικών ανθρώπων μας ανεξαρτήτου ηλικίας και κατάστασης στο παρόν και μακροπρόθεσμα, η γόνιμη συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους στον τοπικό και υπερτοπικό χάρτη με άξονα τη λειτουργική συνύπαρξη όλων μας. Ως ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι, γονείς επιθυμούμε την εξέλιξη, ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας και με αυτή τη συλλογιστική μοιραζόμαστε επισημάνσεις, προβληματισμούς και προτάσεις σε συνάρτηση με την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030.
Οι εξής επισημάνσεις απορρέουν της εμπειρικής μας πραγματικότητας, και διερεύνησης, με κοινό παρανομαστή τις ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ στον εθνικό και διεθνή χάρτη, και με σταθερά τον νευραλγικό ρόλο της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, και ασφαλώς των πολιτών/δημοτών της στα ανθρωπογεωγραφικά της όρια.
H Τοπική Αυτοδιοίκηση (α’ και β΄ βαθμού) συνιστά, άλλωστε, τον βασικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, θεσμοθετημένη δίπλα στους δημότες/πολίτες με αναπηρία, το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους (π.χ. σχολικό).
Μια ευρωπαϊκή χώρα που προσδοκά τη λειτουργική και αρμονική συνύπαρξη των πολιτών της, χωρίς διακρίσεις, με πρόσφορο έδαφος για παραγωγικούς πολίτες ΑμεΑ, συνακόλουθα παραγωγικές οικογένειές τους, είναι καίριο οι πολιτικές αποφάσεις για όλους τους ανάπηρους (περίπου 10-15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας) να λαμβάνονται όχι μόνο με ποσοτικά κριτήρια αλλά και ποιοτικά, με τη συνεργασία των ίδιων των ΑμεΑ (πρωτίστως) και των οικογενειών τους, που λειτουργούν άτυπα ως άμισθοι «προσωπικοί βοηθοί» διαρκείας και ως «φωνή» τους, των ειδικών, των επαγγελματιών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αναπηρία, των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας”.
Αναφορικά με τους αναφερόμενους πυλώνες, αυτοί είναι:
1. Πυλώνες της εθνικής στρατηγικής.
2.Ανεξάρτηση διαβίωση στην κοινότητα.
3.Συμπερίληψη στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
4.Πρόσβαση στην Υγεία.
5. Πρόσβαση στην Εργασία.
6.Ορατότητα των Ατόμων με Αναπηρία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.