«Οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια εθνική κάλπη» τονίζει αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία του Ιουνίου ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η διατήρηση των ποσοστών των προηγούμενων εκλογών και η εκλογή 8 έως 9 ευρωβουλευτών.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ακρίβεια, το περιβάλλον και την εξωτερική πολιτική.
Για τις Ευρωεκλογές
«Εθνική κάλπη» χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της εκλογικής διαδικασίας του Ιουνίου.
Ο κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να διατηρήσει τα εκλογικά της ποσοστά των προηγούμενων Ευρωεκλογών, αλλά και να καταφέρει να εκλέξει από 8 έως 9 ευρωβουλευτές. Σε σχέση με την εκπροσώπηση της Κρήτης ο κ. Κεφαλογιάννης υπεραμύνθηκε των κρητικών υποψηφίων λέγοντας πως είναι σημαντικό να έχει η Κρήτη ισχυρή φωνή και ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Την ανάγκη στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα αλλά και των πολιτικών που θα ενισχύσουν τους παραγωγούς επισήμανε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως είναι σημαντικό να στηριχθούν οι παραγωγοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή παραγωγή, καθώς όπως υπενθύμισε ο αρχικός λόγος για τη δημιουργία των κοινών Ευρωπαϊκών Πολιτικών για την αγροτική ανάπτυξη, ήταν η αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που είχε περάσει από την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη.
«Γίνεται μια μεγάλη αλλαγή και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια υλοποιούνται πολιτικές, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση κι η έξυπνη γεωργία για να συνεχίσει η Ευρώπη να συντηρεί τον εαυτό της. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη πέρασε μια έντονη επισιτιστική κρίση την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ΚΑΠ αποτελεί μια πολιτική για να αποφευχθεί μια πιθανή νέα επισιτιστική κρίση. Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια αλλαγή της λεγόμενης νέας ΚΑΠ. Σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Γι’ αυτό και στενοχωρήθηκα όταν είδα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζουν τη νέα ΚΑΠ».
Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης επίσης, ένα θέμα το οποίο δεν έχει συζητηθεί πολύ, είναι το ζήτημα της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Σύγκλησης» σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει το 50 % των επιδοτήσεων που λαμβάνει. «Με παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι αγρότες της Ελλάδας να λαμβάνουν τα ίδια χρήματα που λάμβαναν και πριν» επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Περιβάλλον
Στις πολιτικές για το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε παράλληλα ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Στόχος μας είναι να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης για να προσθέσει:
«Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη, μεγάλη πολιτική. Χρειαζόμαστε και μια παγκόσμια συμφωνία για το περιβάλλον και να κατανοήσουμε πως όταν βάζουμε κανόνες για τον εαυτό μας οφείλουμε και να τους τηρούμε».
Ακρίβεια
Λύσεις σε δύο επίπεδα αναφορικά με την ακρίβεια βλέπει ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται τόσο στις αυξήσεις των μισθών όσο και στην αναγκαιότητα λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης και διευκρινίζει:
«Κατ΄αρχάς οφείλουμε να στηρίξουμε το εισόδημα των πολιτών. Κι αυτό γίνεται μέσω των αυξήσεων τόσο στον κατώτατο μισθό, όσο και στον μέσο μισθό με στόχο της κυβέρνησης να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, αλλά και να ενισχύσουμε παράλληλα τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».
Εξωτερική πολιτική
Απαντήσεις σε σχέση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και χειρισμών της χώρας μας σε σχέση με τις θέσεις και τη στρατηγική της Τουρκίας δίνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Η εξωτερική πολιτική μας απασχολεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέσης της τόσο στην εξωτερική της πολιτική όσο και στα διεθνή ζητήματα» αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει:
«Είμαστε μία χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Από την άλλη δεν έχουμε αυταπάτες. Το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Πολλές φορές επιβάλλεται ο ισχυρός. Επομένως εμείς πρέπει να είμαστε στην πλευρά των ισχυρών. Γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και τις συμμαχίες μας»
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κεφαλογιάννης την χαρακτηρίζει μια «κακή συμφωνία».
«Είχαμε το δικαίωμα του βέτο. Μπορούσαμε να θέσουμε βέτο. Μπορούσαμε να πετύχουμε μια πολλή καλή συμφωνία» αναφέρει και προσθέτει:
« Όταν ένας πρωθυπουργός υπογράφει δεσμεύει και τους υπόλοιπους. Αυτή η δέσμευση δεν είναι μονομερής. Πρέπει και τα Σκόπια να σεβαστούν αυτή τη συμφωνία. Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια που έχουμε στη Βουλή μέχρι να τηρήσουν τα Σκόπια τις δεσμεύσεις τους. Θα ήταν τεράστιο εθνικό λάθος να προχωρήσουν τώρα οι κυρώσεις των Μνημονίων».
Κασσελάκης – Παλαιστίνη
Την διαπίστωση πως δεν έχει κατανοήσει ακριβώς το ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη στα εθνικά ζητήματα, αλλά και στα θέματα διεθνούς πολιτικής κάνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να μας πει ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος και του ίδιου» αναφέρει και προσθέτει:
«Η επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στην Παλαιστίνη και η επιλογή να μην επισκεφθεί το Ισραήλ αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα και νομίζω πως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός στην επιλογή του».