Το γόητρο της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να έχει «πληγωθεί» από την πρωτοφανή υπόθεση διαφθοράς στη Χαλκίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί το πλάνο των θερινών ελέγχων. Αντιθέτως.
Η υπόθεση στη Χαλκίδα αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση για δύο πράγματα: (1) Όσο περισσότερο ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται οι φορολογικές διαδικασίες, όπως οι επιστροφές φόρων, τόσο περιορίζονται οι ευκαιρίες για συνδιαλλαγή. (2) Οι στενές επαφές μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων σε τοπικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες διαφθοράς.
Σύμφωνα με το νέο πλάνο, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε τουριστικούς και άλλους προορισμούς από κλιμάκια ελεγκτών άλλων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι η χωρική αρμοδιότητα παύει να ισχύει. Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί βασική παράμετρο της ριζικής αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Το περσινό μοντέλο θα λειτουργήσει ως μπούσουλας. Η Κεντρική Υπηρεσία θα εκπονεί σχέδιο αιφνιδιαστικών εφόδων για τις επόμενες 48 ή 72 ώρες, και κλιμάκια ελεγκτών θα κάνουν «απόβαση» είτε με πλοία της γραμμής είτε με αεροσκάφη, είτε με επίγεια μέσα.
Ειδικότερα, οι εφορίες που αναμένεται να ενισχυθούν με αφορμή τους θερινούς ελέγχους είναι οι:
- Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου
- Δ.Ο.Υ. Αιγίου
- Δ.Ο.Υ. Θήρας
- Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής
- Δ.Ο.Υ. Κω
- Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
- Δ.Ο.Υ. Νάξου
- Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου
- Δ.Ο.Υ. Πάρου
- Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
- Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας
- Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου
- Δ.Ο.Υ. Σάμου
- Δ.Ο.Υ. Σύρου
- Δ.Ο.Υ. Χανίων
- Δ.Ο.Υ. Λευκάδας
- Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου
- Δ.Ο.Υ. Ρόδου
- Δ.Ο.Υ. Ξάνθης