Από μικρή ηλικία, μόλις 16 και 17 ετών, αναγκάζονται να μπουν στον σκληρό κόσμο της εργασίας. Η οικονομική κρίση και η δυσκολία κάλυψης των βασικών αναγκών από τις οικογένειες, ωθούν πολλά παιδιά στην Κρήτη να εγκαταλείψουν πρόωρα τα σχολεία και να αναζητήσουν δουλειά.
Τουρισμός και εστίαση αποτελούν τους κύριους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ανήλικοι εργαζόμενοι, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί, όμως, εργάζονται χωρίς να δηλώνονται,θύματα μαύρης εργασίας και εκμετάλλευσης από εργοδότες που αδιαφορούν για τα δικαιώματά τους.
Επιστήμονες και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόωρης εργασίας στην ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η κοπιαστική εργασίακαι η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών εργασίας στερούν από τα παιδιά την παιδικότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους.
Παρά τις νομικές διατάξεις που απαγορεύουν ή περιορίζουν την εργασία ανηλίκων, η ανεξέλεγκτη αύξησητου φαινομένου φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ανηλίκων και η τήρηση των δικαιωμάτων τους. Η παιδική εργασία δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα, αλλά υπονομεύει το μέλλον μίας ολόκληρης γενιάς.