«Η κλιματική κρίση είναι ένα γεγονός που ήδη μας απασχολεί και πρέπει να μας απασχολήσει ακόμα πιο έντονα» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την περιοδεία του στο Ηράκλειο μαζί με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
«Έχουμε δει τα «δόντια» της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειες. Ήταν υποχρέωση μας να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της διαχείρισης τέτοιων περιστατικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Ειδικότερα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πού βρισκόμαστε τώρα. Έχουμε 2.620 αιτήσεις κι έχουν τακτοποιηθεί κι εκδοθεί 126 άδειες. Παράλληλα έχουν εκδοθεί 91 άδειες για ανακατασκευές και υπάρχουν 60 πλήρεις φάκελοι που ελέγχονται. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν προβληματικοί φάκελοι, που είτε είναι ελλιπείς, είτε έχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα».
Ο κ. Αυγενάκης βέβαια αναγνώρισε ότι υπήρχαν κάποια ζητήματα αναφορικά με τα «Κίτρινα» σπίτια, ωστόσο όπως διευκρίνισε με πρωτοβουλία του κ. Τριαντόπουλου επιταχύνθηκαν κι απλοποιήθηκαν πλήρως οι διαδικασίες. Ο Υπουργός τόνισε επίσης ότι ήδη υπάρχει μέριμνα για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών.
«Ήδη προχωράει η διαδικασία πρόληψης 11 μηχανικών κι ενίσχυσης της υπηρεσίας με 20 στελέχη που δεν έχουν αντικείμενο και θα έρθουν από τα Χανιά. Μέσα στον Ιούνιο θα είναι έτοιμο και το κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η υπηρεσία αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.
Σε σχέση με τις κατεδαφίσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε πως επί 1.5 έτος βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Δήμου, ωστόσο δεν προχωρούσαν οπότε ελήφθη η απόφαση να περάσει η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια.
«Αν η νυν δημοτική Αρχή θεωρεί πως μπορεί να αναλάβει τις κατεδαφίσεις εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα» διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Για εμάς σημασία έχει να προχωρήσουν τα έργα και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Από τη στιγμή όμως που επί 1.5 έτος δεν είχε γίνει τίποτα, εμείς οφείλαμε να βρούμε μία λύση».
Μικροφράγματα
Ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο αναφορικά με τη δημιουργία προφραγμάτων και μικροφραγμάτων έχουν η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, για όλη την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα για την Κρήτη.
Ειδικότερα στην Κρήτη γίνονται συγκεκριμένες μελέτες από την ολλανδική εταιρία HVA που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις για τη διαχείριση των υδάτων και των υδάτινων πόρων συνολικά στην Κρήτη.
«Η πολιτική των προφραγμάτων και μικροφραγμάτων για την Κρήτη ήταν μια πολιτική που είχε χαράξει, εκκινήσει και εφάρμοζε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία όμως και σταμάτησε για τους γνωστούς λόγους» αναφέρει ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Εμείς ακολουθούμε τη συγκεκριμένη λογική και υλοποιούμε μια αντίστοιχη πολιτική έχοντας ως στόχο να κατασκευάσομε πολλά μικρά φράγματα και προφράγματα, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάσχεση των βρόχινων υδάτων. Έχουμε ήδη υδρολογικές μελέτες από την Ολλανδική εταιρία και προχωρούμε σε εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει. Αν είχαμε αξιολογήσει σωστά και έγκαιρα την μορφολογία της Κρήτης δεν θα έπρεπε να έχουμε προβλήματα. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Διότι δεν υπήρξε ένας ενιαίος κι ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Τι κάνουμε τώρα; Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο. Συνεργάστηκα με την Περιφέρεια Κρήτης με τους Δήμους με την HVA με επιστήμονες από 60 διαφορετικές χώρες. Η Κρήτη έχει 5 λεκάνες κι έχουμε έντονα τα φαινόμενα τόσο της ερημοποίησης όσο και των πλημμυρικών φαινομένων. Είναι τα δύο άκρα. Ολοκληρώνοντας την καταγραφή όλων των δεδομένων που έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην Κρήτη».
ΤΟΕΒ
Σκληρές απαντήσεις επεφύλασσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών, αναφορικά με τους επικριτές του ολοκληρωμένου φορέα διαχείρισης υδάτων στην Ελλάδα, αλλά και αναφορικά με την λειτουργία των ΤΟΕΒ.
«Πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολύ κόπο και πάρα πολλή δουλειά» υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Προχωράμε σε βελτιωτικές κινήσεις και λύσεις. Έχουμε φράγματα όπως στις Αμουργέλες που είναι ακέφαλα. Αντίστοιχα έχουμε φράγματα και στα Χανιά. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και λύσεις, όπως πρέπει να δοθούν λύσεις και για την λειτουργία των ΤΟΕΒ, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε ένα διάταγμα του 1958. Πόσα ΤΟΕΒ έχουμε στην Ελλάδα; 420 με 430; Πόσο από αυτά έχουν μια οντότητα; Όχι περισσότερα από το 7 % – 8 %. Όλα τα υπόλοιπα είναι είτε απλά σφραγίδες είτε μαγαζάκια. Υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των ΤΟΕΒ; Όχι; Πληρώνουν τα μέλη τους; Ναι. Χρειάζεται λοιπόν ένας εκσυγχρονισμός στην όλη διαδικασία. Ακόμα και σήμερα στην Θεσσαλία που δουλεύεται το πρώτο σχήμα ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων είναι σε διαδικασία διαβούλευσης διότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα σοβαρό βήμα για τη διαχείριση του νερού. Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στη χώρα μας; Όχι! Υπάρχει ΤΟΕΒ που χρεώνει 80 ευρώ το κυβικό; Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα από τους ΤΟΕΒ είδαμε; Όχι. Αν δεν γίνει κατανοητό όλο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε δεν φθάνει. Συνολικά η κοινωνία πρέπει να μπει σε μια άλλη λογική και γι’ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε σε σειρά συναντήσεων με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς στην Κρήτη».