Ο Ιστορικός Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τιμής σε προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής που έχουν διαπρέψει, έχουν διδάξει και γενικά έχουν συμβάλλει στην επίτευξη των σκοπών του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».
Η φετινή εκδήλωση σχεδιάστηκε και ετοιμάστηκε προς τιμήν του αγαπητού σε όλους Γιώργου Καλούτση και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 20:30, στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ, με δωρεάν είσοδο με δελτία εισόδου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο: «Τα τραγούδια που δούλεψα» μια χορωδιακή αυτοβιογραφία του Γιώργου Καλούτση.
Ο Γιώργος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά από αστική οικογένειά, με ρίζες από την Βενετία του 1500 (όπως τουλάχιστον δηλώνει το οικογενειακό του δέντρο!) με το Ιταλικό όνομα Calucci.
Γεννημένος σε εύπορη οικογένεια με καλλιτεχνική παράδοση (καθώς και η θεία μου Ρένα Καλούτση ήταν γνωστή ερασιτέχνης πιανίστα στα Χανιά στα νεανικά της χρόνια, αλλά και ο γνωστός λογοτέχνης και μουσουργός Μανώλης Σκουλούδης ήταν αδελφός της μητέρας του) φυσικό ήταν ο ίδιος όπως και ο αδελφός του να ακολουθήσουν καλλιτεχνική σταδιοδρομία.
Σπούδασε στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνο. Το 1955 πήρε Πτυχίο Πιάνου από το Royal College of Music. Από το 1957 ως το 1966 διετέλεσε Διευθυντής Μουσικής στο New College Prep School στην Οξφόρδη. Στην Κρήτη, επέστρεψε το 1966 και αμέσως ανέλαβε την διεύθυνση του Κρητικού Ωδείου στα Χανιά που αργότερα μετονομάστηκε Βενιζέλειο Ωδείο.
Από το 1985 οι δραστηριότητες του επεκτάθηκαν στην ανατολική Κρήτη, ανέλαβε την διεύθυνση της Μουσικής Σχολής Αγίου Νικολάου και την τάξη πιάνου του Ωδείου που διατηρούσε ο Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» καθώς εκείνη την περίοδο ήταν ο μόνος διπλωματούχος πιανίστας στην Κρήτη. Την θέση αυτή διατήρησε ανελλιπώς μέχρι που έκλεισε ο κύκλος του ωδείου, όταν ακούμπησε τα 100 χρόνια ζωής του!
Ο Γιώργος Καλούτσης σε συνεργασία με την Ρίκα Δεληγιαννάκη, δύο σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής, δίδαξαν με περισσή αγάπη τους μαθητές τους, κράτησαν ζωντανό τον Μ.Σ. «Απόλλων» και συνέβαλαν στην επίτευξη των σκοπών του συλλόγου.
Επίσης στο Ηράκλειο εκείνη την εποχή (το 1985) μαζί με την σοπράνο Κατερίνα Τσαγκαράκη ίδρυσαν την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου η οποία έμελλε να γίνει ένα πραγματικό φυτώριο σπουδαστών φωνητικής μουσικής με πλήθος νέων που διαπρέπουν στο τραγούδι. Ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του Φωνητικού Συνόλου με την επωνυμία «Θαλήτας» το οποίο έδρασε από το 1995 έως το 2016.
Την ίδια εποχή δημιούργησε στα Χανιά ένα αδελφό σχήμα με την επωνυμία «Cantilena Χανίων».