Επιστολή της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για την ενίσχυση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία καλεί τα μέλη του Κοινοβουλίου να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ, απέστειλε σήμερα Δευτέρα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολύ σημαντικό να τύχει της απαιτούμενης ανταπόκρισης από την ιατρική κοινότητα η πρόσκληση ώστε να ενισχύσουμε το ΚΕΠΑ», αναφέρει στην επιστολή της η Δόμνα Μιχαηλίδου. «Προσβλέπω», καταλήγει στην επιστολή της η Δόμνα Μιχαηλίδου, «στη συνδρομή σας αλλά και όλων των μελών του Κοινοβουλίου. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ να ενημερώσετε όλους του Βουλευτές σχετικά με την πρόσκληση, ώστε με τη σειρά τους να την κοινοποιήσουν σε τυχόν ενδιαφερόμενους ιατρούς στις εκλογικές τους Περιφέρειες».
Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συστάθηκαν το 2011 και αποτελούν τον βασικό φορέα πιστοποίησης αναπηρίας της πολιτείας. Από το 2011 λειτουργούσαν με ένα περιορισμένο αριθμό ιατρών, ο οποίος με την πάροδο των ετών συρρικνωνόταν. Το αποτέλεσμα ήταν να μην επαρκούν οι ιατροί για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, δεν προβλεπόταν καμία διαδικασία ένταξης νέων ιατρών. Αυτό άλλαξε πρόσφατα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου προβλέποντας τόσο τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις ένταξης νέων γιατρών όσο και την προσθήκη νέων ιατρικών ειδικοτήτων.
Σε συνέχεια της ΚΥΑ ο eΕΦΚΑ δημοσίευσε σχετική πρόσκληση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους ιατρούς να υποβάλουν αίτηση, έως τις 26 Μαΐου, για την ένταξή τους στο Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕΠΑ. Η πρόσκληση αφορά 700 νέες θέσεις ιατρών.
Στο Ε.Σ.Ι. μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε ιατρός, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής του. Έτσι, γίνονται δεκτοί τόσο δημόσιοι υπάλληλοι όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η απασχόληση στο ΚΕΠΑ είναι παράλληλη με άλλες δραστηριότητές τους, ενώ ο προγραμματισμός των ραντεβού είναι ευέλικτος και βάσει της διαθεσιμότητας κάθε ιατρού. Μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου τους, αύξησε πρόσφατα και τις αμοιβές των γιατρών, που υπολογίζονται ανά αξιολόγηση, κατά 50%.