Οι γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας ζουν περισσότερα χρόνια από ό,τι οι άνδρες, διαπιστώνει νέα μελέτη. Πού οφείλεται το φαινόμενο.
Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα χρόνια νοσήματα αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες πεθαίνουν πιο σύντομα από τις γυναίκες όταν εκδηλώσουν κάποιο χρόνιο νόσημα.
Το δυσάρεστο είναι ότι μπορεί οι γυναίκες με χρόνιες παθήσεις να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, βιώνουν όμως περισσότερα χρόνια με κακή υγεία και αναπηρίες, σύμφωνα με την παγκόσμια ανάλυση που αφορούσε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εν λόγω μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση και ενίσχυση της υγείας των γυναικών με χρόνια νοσήματα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Public Health.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών όσον αφορά την υγεία, με περιορισμένη πρόοδο στη γεφύρωση των διαφορών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των 20 κυριότερων αιτιών ασθενειών στον κόσμο.
Οι μη θανατηφόρες παθήσεις που προκαλούν ασθένεια και αναπηρία, όπως τα μυοσκελετικά προβλήματα, τα ζητήματα ψυχικής υγείας και οι διαταραχές πονοκεφάλου, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Παράλληλα, οι άνδρες πλήττονται δυσανάλογα από παθήσεις που προκαλούν πρόωρο θάνατο, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές και ηπατικές παθήσεις, Covid-19 και τροχαία δυστυχήματα.
Οι διαφορές στην υγεία μεταξύ γυναικών και ανδρών συνεχίζουν να αυξάνονται με την ηλικία, αφήνοντας τις γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ασθενειών και αναπηρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
«Η έρευνα αυτή δείχνει σαφώς ότι τα τελευταία 30 χρόνια η παγκόσμια πρόοδος στον τομέα της υγείας ήταν άνιση. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά ζουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία, με περιορισμένη πρόοδο στη μείωση της επιβάρυνσης των καταστάσεων που οδηγούν σε ασθένεια και αναπηρία, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις μη θανατηφόρες συνέπειες που περιορίζουν τη σωματική και πνευματική λειτουργία των γυναικών, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ομοίως, οι άνδρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο και αυξανόμενο φορτίο ασθενειών με θανατηφόρες συνέπειες», αναφέρει η έρευνα.
«Ένα βασικό σημείο που υπογραμμίζει η μελέτη είναι το πώς οι γυναίκες και οι άνδρες διαφέρουν σε πολλούς βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που κυμαίνονται και, μερικές φορές, συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να βιώνουν την υγεία και τις ασθένειες με διαφορετικό τρόπο σε κάθε στάδιο της ζωής και σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η πρόκληση τώρα είναι να σχεδιαστούν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν τρόποι με γνώμονα το φύλο και το φύλο για την πρόληψη και τη θεραπεία των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας από νεαρή ηλικία και σε διαφορετικούς πληθυσμούς», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Luisa Sorio Flor, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η μελέτη εξέτασε τις ανισότητες στις 20 κύριες αιτίες ασθένειας και θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλες τις ηλικίες και περιοχές της Γης.
Η έρευνα μοντελοποίησης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease Study 2021 και δεν συμπεριέλαβε καταστάσεις υγείας που αφορούν το φύλο, όπως γυναικολογικές παθήσεις ή καρκίνο του προστάτη.
Ποιες σοβαρές παθήσεις ταλαιπωρούν περισσότερο άνδρες και γυναίκες
Η ανάλυση εκτιμά ότι για 13 από τις 20 πιο συχνές αιτίες ασθένειας και θανάτου, συμπεριλαμβανομένων της λοίμωξης Covid-19, των αυτοκινητιστικών τραυματισμών και μιας σειράς καρδιακών, αναπνευστικών και ηπατικών παθήσεων, το ποσοστό θανάτου ήταν υψηλότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες το 2021.
Μεταξύ των παθήσεων που αξιολογήθηκαν, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που θέτουν σε μειονεκτική θέση τις γυναίκες είναι ο πόνος στη μέση, οι καταθλιπτικές διαταραχές, οι διαταραχές πονοκεφάλου, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές των οστών και των μυών, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες καθώς και το HIV/AIDS.
Αυτές οι παθήσεις συμβάλλουν στην ασθένεια και την αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σε αντίθεση με το να οδηγούν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gabriela Gil, από το IHME, δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η υγειονομική περίθαλψη των γυναικών πρέπει να επεκταθεί πολύ πέρα από τους τομείς στους οποίους τα συστήματα υγείας και η χρηματοδότηση της έρευνας έχουν δώσει προτεραιότητα μέχρι σήμερα, όπως οι σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ανησυχίες».
Ο μελλοντικός σχεδιασμός των συστημάτων υγείας, αναφέρουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των θεμάτων που επηρεάζουν τις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ιδίως λόγω του δεδομένου υψηλότερου επιπέδου αναπηρίας που υφίστανται και της αυξανόμενης αναλογίας γυναικών προς άνδρες στους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Πηγή: news247.gr