Ένας από τους ήρωες της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο ήταν ο Χρήστος Χατζηγεωργίου, μνημείο του οποίου υπάρχει στην αρχή του πεζόδρομου πλέον Δικαιοσύνης, που από τους περισσότερους περνά απαρατήρητο.
Ποιος ήταν όμως ο Χρήστος Χατζηγεωργίου και πώς συνδέεται με την Εργατική Πρωτομαγιά;
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, κι αναφερόμαστε στο μακρινό 1947,
«στις 11 και 45 π.μ. της Πέμπτης επιτροπές των διαφόρων εργατικών Σωματείων συμποσούμενες συνολικά από 50 περίπου πρόσωπα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία και ζήτησαν να παρουσιασθούν στον κ Νομάρχη σύμφωνα με απόφαση που είχαν λάβει την προηγούμενη ημέρα τα Σωματεία. Η αστυνομία….διέταξε τις επιτροπές να αποχωρήσουν με την δήλωση ότι δεν θα γίνουν δεκτές από τον κ Νομάρχη. Επειδή οι επιτροπές δεν αποχωρούσαν…η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους. Με τους πρώτους πυροβολισμούς φονεύθηκε ο Χρήστος Χατζηγεωργίου πρόεδρος του σωματείου υποδηματεργατών και τραυματίσθηκαν περί τους έξι εργάτες. Την ίδια στιγμή φονεύθηκε και ο αδερφός του Χατζηγεωργίου, Κωνσταντίνος, έξω από το μουσείο. Πυκνοί πυροβολισμοί ακούγοντας στο Κέντρο, στην αγορά και πίσω από του Ρεγγινάκη….ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να κρυφτεί.Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν μέχρι την 1μ.μ. Στο διάστημα της επιθέσεως ομάδες χωροφυλάκων ενεργούσαν στην πλατεία Μειντανίου ομαδικές συλλήψεις πολιτών…Έτσι είχαν τα πράγματα όταν το πρωί του Σαββάτου διέτρεξε την πόλη η φήμη οτι πέθανε στα κρατητήρια της ασφάλειας από βασανιστήρια ο Στρατής Περγαλίδης πρόεδρος του εργατικού κέντρου που είχε συλληφθεί μια μέρα πριν τα επεισόδια. Αργότερα εξακριβώθηκαν οι φρικώδεις συνθήκες του θανάτου του αείμνήστου Περγαλίδη. Οι φωνές των βασανιζομένων ακούγονταν να φωνάζουν σε βοήθεια και ότι μας σκοτώνουν..”
Συμβολικά και χθες, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του, μπροστά από το χώρο που σκοτώθηκε πριν από 77 χρόνια.