Ενώ η μείωση της χονδρικής του ρεύματος φτάνει το 11% εντούτοις στα τιμολόγια του Μαΐου οι καταναλωτές θα δούν μικρότερες μειώσεις ή ακόμη και σταθερά τιμολόγια λόγω του συντελεστή κανονικοποίησης, δηλαδή λόγω των χρεώσεων για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η χονδρεμπορική αγορά τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 60,16 ευρώ/MWh, όταν τον Μάρτιο ήταν στα 67,54 ευρώ/MWh. Εάν όλη η μείωση της χονδρεμπορικής αγοράς περνούσε στα τιμολόγια του Μαΐου τότε τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα έπρεπε να κυμανθούν στα 10,1 λεπτά/KWh. Ωστόσο η μείωση που θα δούμε στην πράξη θα είναι μικρότερη και τα τιμολόγια αναμένεται να κυμανθούν στα 10,6 λεπτά/KWh. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων ήταν στα 11,29 λεπτά/KWh, δηλαδή αναμένεται να έχουμε μείωση των τιμών μεσοσταθμικά, η οποία όμως θα είναι μικρότερη από την πραγματική μείωση της χονδρεμπορικης τιμής του ρεύματος.
Άγνωστος Χ των τιμολόγιων πάντως είναι το ύψος των εκπτώσεων που θα αποφασίσουν οι εταιρείες, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται με βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς τους αμέσως προηγούμενους δύο μήνες. Έτσι σύμφωνα με το συντελεστή διορθωσης “β” κανονικά θα πρέπει να μειωθούν περισσότερο οι τιμές καθώς στο δίμηνο Απριλίου Μαρτίου η μείωση της τιμής διαμορφώνεται σε μεγαλύτερα επιπεδα (11%) έναντι της μείωσης του διμήνου Μαρτίου Φεβρουαρίου (8%) που διαμόρφωσε τις χρεώσεις του Απριλίου.
Το θέμα βεβαίως είναι ότι οι τιμές δε θα έχουν τη μείωση που κανονικά θα είχαν εξαιτίας του περίφημου συντελεστή κανονικοποίησης, δηλαδή της χρέωσης που θα μεταφερθεί στη λιανική εξαιτίας των ρευματοκλοπών και των απωλειών του δικτύου.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά το έντονο πρόβλημα που μετακυλίεται στους απλούς καταναλωτές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για νέα μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, προβλέπεται μικρή αυστηροποίηση των ποινών για τους ηλεκτρολόγους που βοηθούν στις ρευματοκλοπές, ωστόσο για τις εταιρείες που θα συλλαμβάνονται να κλέβουν, δε θα προβλέπεται λουκέτο όπως αρχικά είχε εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι απαιτείται επικαιροποίηση των χρεώσεων για τις απώλειες του δικτύου και τις ρευματοκλοπές, οι οποίες σήμερα γίνονται με βάση τους υπολογισμούς του 2020 από το ΔΕΔΔΗΕ.