Νέα τάξη πραγμάτων έρχεται στην αγορά της εργασίας με την έλευση της τεχνολογίας. Πόσο επηρεάζονται οι επαγγελματικές ειδικότητες και ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν; Στον αντίποδα ποια επαγγέλματα δεν κινδυνεύουν από τη χρήση της τεχνολογίας στο εργασιακό τους περιβάλλον;
Οι λογιστές είναι μεταξύ των επαγγελματικών ειδικοτήτων που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις δυνατότητες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με τη χρήση της τεχνολογίας.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και της OpenAI, της εταιρείας που κατασκευάζει το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
Το εργαλείο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και συγχρόνως έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχίας σε εταιρείες, σχολεία, κυβερνήσεις και στο ευρύ κοινό για την ικανότητά του να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να παράγει εξελιγμένο -αν και όχι απαραίτητα ακριβές ή αμερόληπτο- περιεχόμενο ως απάντηση στις ερωτήσεις των χρηστών.
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν το έγγραφο εργασίας τους στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα, εξέτασαν την έκθεση των επαγγελμάτων στη νέα τεχνολογία, η οποία τροφοδοτείται από λογισμικά που ονομάζονται μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και μπορεί να αναλύει και να παράγει κείμενο. Ανέλυσαν το μερίδιο των καθηκόντων ενός επαγγέλματος όπου τα GPT -γενετικοί προ-εκπαιδευμένοι μετασχηματιστές- και το λογισμικό που τα ενσωματώνει μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας κατά τουλάχιστον 50%. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταίας τεχνολογίας GPT υπερέχουν σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα για υπολογιστή.