Ο Κ.Ο.Κ. ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των αποσκευών, και εξηγεί ποια αντικείμενα καλό είναι να αφήσουμε στο σπίτι μας.
Έτοιμοι για τις πασχαλινές αντιδράσεις τους είναι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οδηγοί, οι οποίοι θα ταξιδέψουν σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς δραπετεύοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Κάθε οδηγός, ωστόσο, που θα κάτσει πίσω από το τιμόνι, οφείλει να κινείται με σύνεση και προσοχή, προστατεύοντας τόσο τον εαυτό του και την οικογένειά του, όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.
Για να φτάσουν, ωστόσο, οι ταξιδιώτες με ασφάλεια στον προορισμό τους, δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα, όπως η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η μη κατανάλωση αλκοόλ, πριν οδηγήσουν. Διότι άπαντες πρέπει να προβούν και στις κατάλληλες ετοιμασίες πριν το ταξίδι, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η σωστή φόρτωση των αποσκευών, όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ.., αλλά και ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Ας δούμε, λοιπόν, τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας.
Υπερβολικά βαριά αντικείμενα
Στο άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναγράφεται ότι μετά τη φόρτωση του αυτοκινήτου μας το μικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει εκείνο που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
Επικίνδυνα τακτοποιημένα αντικείμενα
Ένα από τα συχνότερα λάθη των ταξιδιωτών αφορά τη φόρτωση του αυτοκινήτου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό μας, ή ακόμα και σωματικές βλάβες σε εμάς ή τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΚΟΚ, το φορτίο πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται με τέτοιο τρόπο που να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον οδηγό ή/και τους επιβαίνοντες, αλλά και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση του φορτίου στο δρόμο.
Καλώδια, σχοινιά, αλυσίδες και καλύμματα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση ή την προστασία του φορτίου, πρέπει να σφίγγονται και να στερεώνονται καλά, όπως ορίζει ο ΚΟΚ.