Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CANCER της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα ιστού από άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου που έκαναν χρήση ασπιρίνης και άλλων που δεν έκαναν, προκειμένου να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς η ασπιρίνη πιθανόν να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουροι γιατί η ασπιρίνη έχει αυτά τα οφέλη, αλλά εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι το φάρμακο για τον πόνο ενισχύει ορισμένες πλευρές της ανοσολογικής απόκρισης κατά των καρκινικών κυττάρων.
Τι έδειξε η μελέτη
Συνολικά εξετάστηκαν δείγματα ιστού από 238 άτομα που είχαν χειρουργηθεί για καρκίνο του παχέος εντέρου. Περίπου το 12% των συμμετεχόντων λάμβαναν ασπιρίνη.
Ανακάλυψαν ότι σε άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη, ο καρκίνος εξαπλώθηκε στους λεμφαδένες με χαμηλότερο ρυθμό, και επίσης παρατηρήθηκε υψηλότερη διείσδυση κυττάρων ανοσοποιητικού σε όγκους.
Οι αναλύσεις έδειξαν ακόμη πως η έκθεση των κυττάρων στην ασπιρίνη προκάλεσε αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης CD80 (η οποία σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος) σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ενίσχυσαν την ικανότητα των κυττάρων να ειδοποιήσουν άλλα κύτταρα ανοσοποιητικού για πρωτεΐνες που συνδέονται με όγκους.
“Η μελέτη μας δείχνει έναν συμπληρωματικό μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου ή θεραπείας με ασπιρίνη, εκτός από τον κλασικό μηχανισμό φαρμάκων που περιλαμβάνει την αναστολή της φλεγμονής”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Marco Scarpa, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.
Η ακριβής δόση ασπιρίνης που απαιτείται για να δει κανείς αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμα ασαφής και χρειάζεται περισσότερη μελέτη, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για να διερευνηθεί πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η παρέμβαση σε κλινικό περιβάλλον. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο της ασπιρίνης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού έναντι των καρκίνων του παχέος εντέρου και πιθανώς άλλων τύπων καρκίνου στο μέλλον.