Για τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα εφημέρευε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ ο ένας και μοναδικός γιατρός, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας ενός 16χρονου παιδιού, κατόπιν «εντέλλεστε» της διοίκησης του νοσοκομείου.
«Αυτή τη φορά χρειάστηκαν 3 ημέρες νοσηλείας, αλλά θα μπορούσαν να χρειαστούν 30. Τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση» αναρωτήθηκε η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Μαρία Μπάστα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, Μαρία Μπάστα.
Η κ. Μπάστα τόνισε πως δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί, διευκρινίζοντας πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο να συμβεί την επόμενη φορά.
«Αυτό έγινε μία φορά, αλλά δεν μπορώ να βάλω ξανά τον γιατρό μου να εφημερεύσει ξανά τρεις συνεχόμενες ημέρες» διευκρίνισε η κ. Μπάστα τονίζοντας:
«Είναι κάτι επικίνδυνο και για τον γιατρό μου, αλλά και για τα παιδιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει επόμενη φορά. Κι επειδή κανείς δεν μας δίνει απαντήσεις αναγκάστηκα να απευθυνθώ αρμοδίως».
Όπως διευκρίνισε η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής, το «εντέλλεστε» της Διοίκησης απευθύνονταν στην ίδια ονομαστικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο η διευθύντρια θα μπορούσε να διαχειριστεί τις ανάγκες μιας τριήμερης νοσηλείας με έναν μόνο παιδοψυχίατρο.
Η κ. Μπάστα αναφέρθηκε και στην προκήρυξη μίας θέσης παιδοψυχιάτρου, η οποία και κρίθηκε όμως άγονη σύμφωνα με την ενημέρωση της.
«Όταν είχαμε δύο γιατρούς και προκηρύσσονταν τρίτη θέση, ήταν δύσκολο να πληρωθεί. Πόσο μάλλον όταν έχουμε έναν γιατρό και αναζητούμε δεύτερο και πόσο μάλλον όταν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη κι αρνητική δημοσιότητα σε σχέση με τη συγκεκριμένη κλινική».
Η κ. Μπάστα έκανε σαφές ότι ο γιατρός έφθασε στην κλινική για να εξετάσει το παιδί χωρίς να εφημερεύει κι αναγκάστηκε να μείνει τρεις ημέρες στην κλινική για να καλύψεις τις ανάγκες σε εφημερία, αφού δεν υπήρχε κανένας άλλος.
Η κ. Μπάστα τόνισε πως έχει μιλήσει με όλους τους συναρμόδιους, έχει καταθέσει προτάσεις κι έχει υποβάλει σχετικό υπόμνημα στον αρμόδιο Υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο, από την αρχή του Απριλίου προκειμένου να δοθούν σχετικές απαντήσεις.
Όπως ανέφερε η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην Ψυχιατρική, η οποία και κατά μέσο όρο βρίσκεται σε μια κατάσταση πληρότητας … 130 % !
«Το περιβάλλον είναι αρκετά αντιθεραπευτικό» δήλωσε η κ. Μπάστα για να προσθέσει:
«Δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς monitoring και δεν βοηθά περιστατικά μικρής ηλικίας. Το περιβάλλον είναι ακατάλληλο, επισφαλές και αντιθεραπευτικό. Θέλουμε μια λύση πιο ασφαλή κι επιστημονικά αποδεκτή».