Στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τραπεζικό κλάδο καθώς και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην προώθηση της πράσινης μετάβασης αναφέρθηκαν εκτενώς σήμερα, Πέμπτη, κορυφαία στελέχη του κλάδου που συμμετείχαν στο πάνελ «Οδηγώντας τη νέα πραγματικότητα στις τραπεζικές υπηρεσίες – Εδραιώνοντας στέρεους δρόμους για τους πελάτες και την κοινωνία» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Τις τρεις προκλήσεις -και ταυτόχρονα ευκαιρίες- που αντιμετωπίζει σήμερα ο διεθνής χρηματοπιστωτικός κλάδος επισήμανε ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος & ανώτατος partner του Boston Consulting Group στην Ελλάδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και η έμφαση στην έννοια του οικοσυστήματος.
Ειδικότερα όσον αφορά στην ψηφιακή τραπεζική, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πλέον οι τράπεζες δαπανούν το 9% των εσόδων τους στην τεχνολογία -το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των κλάδων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μόνο το ένα τέταρτο αυτών των επενδύσεων αφορούν στην καινοτομία.
Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, το στέλεχος της Boston Consulting Group σημείωσε ότι ο ρόλος των τραπεζών δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η αναγκαία μετάβαση, αλλά επεκτείνεται και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες δεδομένου του χάσματος που υπάρχει μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση στη γνώση.
Τέλος, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία συνολικά του οικοσυστήματος εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, εξηγώντας ότι συχνά οι προσδοκίες επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενώ ο μετασχηματισμός του κλάδου και της οικονομίας είναι υπόθεση όλων των μερών του οικοσυστήματος.
Στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που αυτή επιφυλάσσει τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, εν γένει, αναφέρθηκε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του ο Βασίλειος Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.
Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και αυτό είναι αναμφισβήτητο, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, εξηγώντας ότι εξαιτίας αυτού διαπιστώνουμε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όχι μόνο στη λειτουργία των τραπεζών, αλλά και των επιχειρήσεων, καθώς και στις προτιμήσεις των καταναλωτών και των επενδυτών.
Διαμήνυσε δε ότι η προτεραιοποίηση που έχουν τα πράσινα έργα στην άντληση κεφαλαίων είναι αναμφίβολη, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη στροφή προς πιο πράσινες, βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.
«Έχουμε ήδη θέση στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα στους κλάδους που χρηματοδοτούμε, η οποία κυμαίνεται από 26% έως 65%, αναλόγως τον κλάδο». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, η Εθνική Τράπεζα παρακολουθεί τις εκπομπές που προκαλεί η ίδια δεσμευόμενη για τη διαρκή μείωση τους.
Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι συνιστά τεράστια ευκαιρία για τις τράπεζες με στόχο την προσφορά καλύτερων, πιο σύγχρονων προϊόντων στους πελάτες τους.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι σημαντικός ρόλος του κλάδου είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ ζήτησης και προφοράς, ένας τομέας όπου οι τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Καραμούζης.
Στις σημαντικές εξελίξεις που καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής. Όπως προανήγγειλε, εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να εκδοθεί η τραπεζική άδεια για την ψηφιακή τράπεζα snappi που έχουν συστήσει η Τράπεζα Πειραιώς με την εταιρεία τεχνολογίας Natech.
Η νέα τράπεζα θα στοχεύει στο νεανικό κοινό μέσα από μεγάλο εύρος αμιγώς ψηφιακών προϊόντων, ενώ στόχος είναι εντός της επόμενης τριετίας να έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των συνεργατών της περισσότερες από 150 επιχειρήσεις στο πλαίσιο των υπηρεσιών embedded finance.
«Το 55% των συναλλαγών της τράπεζας σήμερα μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τα ψηφιακά μας κανάλια, ενώ την τελευταία τριετία έχουμε τριπλασιάσει τους χρήστες αυτών», δήλωσε ο κ. Τζούρος. Όπως εξήγησε, η Τράπεζα Πειραιώς διανύει πλέον την επόμενη φάση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, καθώς βρίσκεται σε δοκιμαστική εφαρμογή 71 περιπτώσεων εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI & GenAI) με τη βοήθεια των συμβούλων της.
«Στο πεδίο της εξυπηρέτησης πελατών, στόχος μας είναι να ελαττώσουμε τους χρόνους και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Συμπερασματικά, αυτό που κάνουμε είναι να διευρύνουμε το δυνητικό πελατολόγιο της τράπεζας, να διευρύνουμε τα προϊόντα μας και να μειώνουμε τους χρόνους ανταπόκρισής μας», κατέληξε ο ίδιος.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών», συμφώνησε με τη σειρά του και ο Κώστας Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank.
Μείζονος σημασίας πρόσκληση του κλάδου είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να βοηθήσουν οι τράπεζες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τον μετασχηματισμό τους ώστε να μην μείνουν πίσω. Έχει σημασία το μέγεθος, καθώς εάν δεν βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη φάση του μετασχηματισμού που διανύουμε, το χάσμα με τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μεγαλώνει διαρκώς, ανέφερε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην αρκεστούμε μόνο στη συγκέντρωση με στόχο μεγαλύτερα επιχειρηματικά μεγέθη, αλλά να μεγαλώσει και η πίτα συνολικά για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, ο ίδιος αναδεικνύει ως στρατηγικές προτεραιότητες την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη διαχείριση των προορισμών σε επίπεδο branding, την αντιμετώπιση της πρόκλησης του ανθρώπινου δυναμικού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας στον κλάδο.