Σε κίνδυνο θέτει την αγροτική παραγωγή η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί δυστυχώς σε «hotspot» αλλαγών κλίματος για όλη την Ευρώπη.
Η μελέτη της Ολλανδικής HVA έχει δώσει ένα πρώτο δείγμα προβλήματος και προβληματισμού, ενώ μέσω αυτής διαφαίνεται ότι τουλάχιστον οι υδροβόρες καλλιέργειες όπως είναι το καλαμπόκι και το βαμβάκι, μπαίνουν στο «στόχαστρο» κι επανεξετάζονται.
Στο ίδιο πλαίσιο, μια σειρά καλλιεργειών εξετάζονται ξανά, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για το μέλλον αρκετών καλλιεργειών, αλλά και να γίνεται επιτακτική η ανάγκη επανεξέτασης της αγροτικής παραγωγής και της επιλεγμένης ανάπτυξης καλλιεργειών σε ολόκληρη τη χώρα.
Hotspot κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα
Η χώρα μας είναι η πρώτη που βιώνει τις δραματικές αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα, με τη διάμεση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 1,76°C από την περίοδο 1850-1900 έως σήμερα, αγγίζοντας τους 16,03°C.
Μέχρι το 2050, η θερμοκρασία προβλέπεται να αγγίξει τους 17,57°C, σύμφωνα με τον Διαδραστικό Κλιματικό Άτλαντα του Copernicus.
Ξηρασία
Ο αριθμός των ξηρών ημερών, χωρίς βροχή, στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά.
Το 2024, οι ξηρές ημέρες υπολογίζονται σε 44,74, ενώ έως το 2050 και το 2100, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τις 48,59 και 62,27 ημέρες αντίστοιχα.
Οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 35°C παράλληλα αυξάνονται ραγδαία.
Το 2024 παράλληλα, οι ημέρες καύσωνα υπολογίζονται σε 21,46, ενώ έως το 2050 αναμένεται να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τις 42,68. Μέχρι το 2100 επίσης, οι ημέρες καύσωνα προβλέπεται να φτάσουν τις 89.
Στο … κόκκινο
Η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι μερικές από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για την Ελλάδα.
Απαιτούνται άμεσες και δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.