Μια μονάδα-πρότυπο για ανάλογα έργα που θα γίνουν στο μέλλον, που κάνει ένα μεγάλο βήμα για την μετάβαση της Κρήτης στην εποχή της κυκλικής οικονομίας
Την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τον ΧΥΤΥ Αμαρίου επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, τον Δήμαρχο Γόρτυνας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ Μιχάλη Κοκολάκη, τον τέως Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη, μέλη της Διοίκησης της ΑΜΑΡΙ Α.Ε., εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας και στελέχη του ΕΣΔΑΚ.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Αλέξης Καλοκαιρινός ενημερώθηκε για την λειτουργία της νέας μονάδας που ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τόσο στην επεξεργασία των αποβλήτων όσο και στον έλεγχο της διαδικασίας και είδε από κοντά όλα τα στάδια αυτής της επεξεργασίας των απορριμμάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες επέκτασης, συνομίλησε με εργαζόμενους και σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη, πολύ νέα μονάδα – πρότυπο από άποψη ανάλογων έργων που θα γίνουν στο μέλλον στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια μονάδα που κάνει ένα μεγάλο βήμα για την μετάβαση του νησιού μας στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να εξάρω την στάση και την αποφασιστικότητα του Δημάρχου Αμαρίου και Αντιπροέδρου του ΕΣΔΑΚ Παντελή Μουρτζανού, που ενστερνίστηκε και προώθησε αυτό το έργο σε μια πολύ μεγάλη έκταση του Δήμου Αμαρίου, που θα φτάσει τα 280 στρέμματα. Ο Δήμαρχος είδε το όφελος για την περιοχή, αλλά και πέραν από αυτή, το πρόταξε και δικαιώθηκε. Έβαλε το Αμάρι στο επίκεντρο ενός ευρύτερου χάρτη ενδιαφέροντος και χάραξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τέτοιες μονάδες έχουν πολλαπλό πρωτοποριακό χαρακτήρα. Εκτός του ότι συμβάλουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αποτελούν και πεδίο έρευνας και εφαρμογής πειραματικών μεθόδων για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων.».