Αύξηση των δυνάμεων πρώτης ανταπόκρισης και άμεση κινητοποίηση των εναερίων μέσων στις περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ορισμένες από τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Πυροσβεστικής που επικαιροποιήθηκε με απόφαση του αρχηγού του Σώματος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Το νέο επιχειρησιακό δόγμα, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται σε γνώση της «Κ», παρουσιάζεται σήμερα στα στελέχη κρίσιμων μονάδων του πυροσβεστικού σώματος από τον αρχηγό Θόδωρο Βάγια. «Οι επιχειρησιακές ανάγκες έχουν αλλάξει εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις δασικές πυρκαγιές έχοντας την ίδια προσέγγιση με το παρελθόν», σχολιάζει σε συνομιλητές του ο κ. Κικίλιας.
Οι περισσότερες αλλαγές στο νέο σχέδιο δράσης, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούν αμιγώς επιχειρησιακά θέματα. Ενδεικτικά, αμέσως μόλις εκδηλώνεται μια πυρκαγιά στο σημείο της έναρξης θα πηγαίνουν υποχρεωτικά όχι ένα πυροσβεστικό όχημα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά δύο. Συμπληρωματικά θα κινητοποιείται άμεσα και αξιωματικός της Πυροσβεστικής με στόχο να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου που συνιστά η συγκεκριμένη φωτιά.
Ταυτόχρονα, θα κινητοποιούνται αυτόματα και εναέρια μέσα, ανάλογα φυσικά με τον βαθμό επικινδυνότητας της φωτιάς και τον αριθμό των διαθέσιμων εναερίων μέσων. Μέχρι σήμερα η κινητοποίηση των εναερίων μέσων γινόταν συχνά σε δεύτερο χρόνο, κατόπιν αιτήματος που κατέθεταν οι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων με αποτέλεσμα συχνά να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Πλέον, στο νέο επιχειρησιακό δόγμα εντάσσεται η άμεση εμπλοκή των εναερίων μέσων με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος της πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς.
Σημαντική καινοτομία είναι και η πρόβλεψη για άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση κατάσβεσης των εθελοντών πυροσβεστών, που κατά την πάγια τακτική που ακολουθούνταν συμμετείχαν σε δεύτερο χρόνο στην επιχείρηση κατάσβεσης. Κρίσιμη είναι και η πρόβλεψη στο πεδίο να βρίσκονται και να ενεργούν υποστηρικτικά στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας.
Και είναι κρίσιμο αυτό διότι έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι γνωρίζουν καλύτερα το δάσος και τις ιδιαιτερότητές του και μπορούν να δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες, συχνά σωτήριες.
Η ηγεσία της Πυροσβεστικής και του υπ. Πολιτικής Προστασίας προχωρούν ακόμα στην αύξηση από 2 σε 3 των πυροσβεστών που θα επανδρώνουν τα περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι ομάδες των δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) που δημιουργήθηκαν προ διετίας και δοκιμάστηκαν στο πεδίο, από 6 που ήταν την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο αυξήθηκαν σε 16, με πρόσληψη νέων πυροσβεστών. Μάλιστα, οι 10 απ’ αυτές θα είναι αερομεταφερόμενες προκειμένου να μπορούν να προσεγγίζουν άμεσα και να επιχειρούν σε δυσπρόσιτες δασικές περιοχές.
Παράλληλα, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται ότι στο Αρχηγείο του Σώματος θα υπάρχουν όλο το 24ωρο ομάδες βαθμοφόρων που θα μπορούν, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, να αναλάβουν τη διαχείριση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Ενισχύεται και η στελέχωση των κινητών επιχειρησιακών κέντρων «Ολυμπος» με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας και μετεωρολόγων. Προωθούνται επίσης αλλαγές στη γεωγραφική διασπορά των εναερίων μέσων, ενώ μέσω των Περιφερειακών Κέντρων που δημιουργεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την έναρξη και κυρίως την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φιλοδοξία είναι μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των προβλέψεων του νέου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η τήρηση αρχείου εντολών και αποφάσεων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και άρα απόδοση ευθυνών για αποφάσεις που λαμβάνονται τις κρίσιμες ώρες που βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Παρεμβάσεις όμως προβλέπονται και στον τομέα της πρόληψης, με έμφαση στην επιβολή προστίμων για εμπρησμούς από αμέλεια, καθαρισμούς γύρω από αρχαιολογικούς χώρους και συνεννόηση με τους διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος των καλωδίων υψηλής τάσης.