Με μία ατζέντα θεμάτων, που βρίσκει την ευθεία αναφορά της στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κυβέρνηση και οδός Πειραιώς εισέρχονται σταδιακά σε περιβάλλον προεκλογικής εκστρατείας, εν αναμονή και του εσωτερικού…ραντεβού για το τριήμερο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το τρίπτυχο που ξεκινάει από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, περνάει μέσα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας σε εκατομμύρια νοικοκυριά και φτάνει μέχρι τις αλλαγές στο Κράτος, την Υγεία και την Παιδεία ορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τα κεντρικά “γαλάζια” αφηγήματα στο δρόμο προς το ορόσημο της 9ης Ιουνίου. Σε χρόνο παράλληλο, η στρατηγική της διεύρυνσης πέραν των παραδοσιακών τειχών της κυβερνητικής παράταξης, συνοδεύεται από τη κατάκτηση του στοιχήματος για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της οδού Πειραιώς και στο πλαίσιο αυτό τη δική τους καθοριστική συμβολή στον εκπεφρασμένο δια του πρωθυπουργού στόχο της επιβεβαίωσης της πολιτικής κυριαρχίας θα έχουν τα ζητήματα της ασφάλειας, της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.
Μηδενική ανοχή
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας, στην πανεπιστημίοπολη του Ζωγράφου, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την καθιερωμένη ανάρτησή του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σπεύδει να επισημάνει, σε όλους τους τόνους, ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Τα συγκεκριμένα ζητήματα βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία των εσωτερικών συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή που η αύξηση της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις γειτονιές, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί ένα από τους βασικότερους στόχους της Ηρώδου Αττικού 19 και του αρμόδιου υπουργείου, όπως γίνεται σαφές και από τις πολλαπλές δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιπλέον 260 αστυνομικοί έχουν διατεθεί στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος στην Αθήνα και 150 στην Θεσσαλονίκη, 120 σε πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, 284 στην Άμεση Δράση στην Αττική, ενώ υλοποιείται ξεχωριστό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Δυτική Αττική.
“Ήδη έχει ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων”, σημείωσε, στην τελευταία ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που το βάρος των κυβερνητικών ενεργειών πέφτει, σε μεγάλο βαθμό, στην εμπέδωση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια της χώρας.
“Δε μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν…πάρτυ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Είχαμε μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης. Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δε γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στην κυβέρνηση, παράλληλα, στέκονται και στον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι πρυτανικές αρχές όσον αφορά στο στόχο της αντιμετώπισης της βίας, καθώς αυτό που επισημαίνεται είναι ότι όταν υπάρχουν συλλήψεις ατόμων, τα οποία έχουν τη φοιτητική ιδιότητα, πρέπει να…τρέχει συνολικά η διαδικασία που προβλέπεται από το πειθαρχικό κάθε πανεπιστημίου. “Οι συνέπειες δε μπορεί να είναι μόνο σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης. Πρέπει να υπάρχουν οι συνέπειες και σε επίπεδο πανεπιστημίων. Αυτές οι νοσηρές μειοψηφίες μολύνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμποδίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να σπουδάσουν σε ανθρώπινα πανεπιστήμια, προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν θα τα καταφέρουν. Και πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή ακούμε και για διάφορα events τα οποία συμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς γίνονται όλα αυτά τα events, αν υπάρχουν σχετικές άδειες, ποιος δίνει αυτές τις άδειες. Πώς, δηλαδή, επιτρέπεται να μετατρέπονται χώροι του πανεπιστημίου σε εκδηλώσεις ανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγούνται σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα”, σημείωσε, στην τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ειδικό…κομμάτι της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας σχετίζεται και με τις νεότερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό:
-Ανακοινώθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνες που θα δέχονται τις επώνυμες καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού.
-Ορίστηκαν οι τετραμελείς Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
-Σύντομα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.
-Δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία.
-Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων.