Αυτές οι τροφές περιέχουν ουσίες που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία.
Το προσδόκιμο ζωής μας εξαρτάται από έναν αριθμό περιβαλλοντικών και σωματικών παραγόντων. Μερικοί είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως τα γονίδιά μας, οι τραυματισμοί και οι ασθένειές. Ωστόσο, και οι επιλογές μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, όπως η συχνότητα άσκησης, το κάπνισμα και φυσικά οι διατροφικές συνήθειες.
Όπως σημειώνει και η Daily Express, ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος, λόγω μίας κατηγορίας ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, κατέγραψε μία σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φλαβονόλης και του μειωμένου κινδύνου αυτών των ασθενειών.
Οι φλαβονόλες είναι ένας τύπος φλαβονοειδών, βιολογικά ενεργών πολυφαινολικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Είναι ήδη γνωστό ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της ροής του αίματος και η μείωση της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και της αρτηριακής πίεσης.
Τα νέα δεδομένα για τα φλαβονοειδή
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονόλης και του κινδύνου θνητότητας είχε μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Ως μέρος της μελέτης, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) που περιέχει πληροφορίες για 11.679 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω.
Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονόλης, του γενικού κινδύνου θνητότητας και του κινδύνου θνητότητας για κάθε αιτία ξεχωριστά (νόσος Alzheimer, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνος και διαβήτης.
Αποκαλύφθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και χαμηλότερες πιθανότητες νόσησης με Αλτσχάιμερ.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται
Πού μπορούμε όμως να βρούμε σε αφθονία αυτές τις ουσίες για να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη; Τρεις τροφές ξεχωρίζουν σε περιεκτικότητα φλαβονολών, και συγκεκριμένα το τσάι, τα κρεμμύδια και τα μούρα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δρ. Sushama Chaphalkar, είπε: «Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι και τα δύο εξαιρετικές πηγές φλαβονολών». Όσον αφορά τα κρεμμύδια, συνέστησε τα κόκκινα ξερά κρεμμύδια, τα οποία «είναι πλουσιότερα σε φλαβονόλες σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες».
Επίσης, ανέφερε πως τόσο τα βατόμουρα όσο και τα μούρα περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, και σημείωσε μερικές ακόμα τροφές στις οποίες θα βρούμε ικανοποιητικές ποσότητες:
- Λάχανο
- Μήλα
- Κόκκινο κρασί
- Ντομάτες
- Μπρόκολο
- Μαρούλι
- Σταφύλια
- Πηγή: reader.gr