«Σε περίπου ένα μήνα θα τρέξει το πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ , που διαθέτει 300 εκ. ευρώ σε προσπάθειες ερευνητικών αποτελεσμάτων για να γίνουν εμπορεύσιμα εργαλεία ή υπηρεσίες», είπε στο Θέμα Κρήτης 103.1 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η έρευνα και η καινοτομία είναι επιταχυντής Ανάπτυξης. Όσον αφορά στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σενετάκης υπογράμμισε η χώρα προοδεύει, αλλά και ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που δίνει.
Τόνισε, τέλος, πως η αλαζονεία είναι εχθρός, ενώ η Ν.Δ. θέλει να υπάρχει μία αξιόλογη αντιπολίτευση.
Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Μάξιμος Σενετάκης στον Κώστα Μπογδανίδη.
Ερ.: Υπάρχει πάρα πολλή φασαρία και δυσαρέσκεια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υπάρχει η αίσθηση ότι έχει μια πρεμούρα η κυβέρνηση και πρέπει να περιμένει.
Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα μη κρατικά, μη κεροδοσκοπικά ιδρύματα να λειτουργούν στη χώρα της. Πρέπει να πάψουμε να υποκρινόμαστε. Έχουμε καταφέρει 40.000 Έλληνες φοιτητές να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν δίνεται καν η δυνατότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα αν δεν περάσουν στις πανελλήνιες. Κι έχουμε κι ένα θολό σύστημα και πηγαίνουμε πίσω από την πίσω πόρτα. Υποκρινόμαστε ξεκάθαρα και υποκρίνεται και το πολιτικό σύστημα που λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό.
Ερ. ήπως όμως πάμε να φτιάξουμε τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους;
Το 70 % του νομοσχεδίου ασχολείται με το πώς θα μπορέσει να απαντήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις προκλήσεις και διασφαλίζουμε στον Έλληνα πολίτη, ότι θα έχει τη δωρεάν εκπαίδευση που δικαιούται. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες στα Περιφερειακά όπου πρέπει να ενισχυθούν διπλά και τριπλά.
Ερ. Υπάρχουν τα επιχειρήματα που σας λένε γιατί δεν αναθεωρείτε το άρθρο 16 και γιατί δεν ενισχύουμε πρώτα τα δημόσια;
Δεν πάμε ενάντια στο Σύνταγμα. Οι ερμηνείες που δίνουμε για το κώλυμα που πιστεύουν κάποιοι το άρθρο 16 θεωρείται πως πάμε με βάση το Σύνταγμα. Προκειμένου να θωρακίσουμε αυτή την μεταρρύθμιση θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να το κάνουμε με τυπικά χαρακτηριστικά πάνω στο άρθρο του Συντάγματος. Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν κάνουμε κάτι αντισυνταγματικό. Θέλουμε και την αναθεώρηση προκειμένου να καμφθεί και οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την ερμηνεία. Η αναθεώρηση θα καλύψει τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε πως πρέπει να λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ερ. Πάντως μόνοι σας θα το περάσετε.
Πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, ένα λάθος που είχε κάνει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Νομίζω ότι η ιστορία έχει δείξει ποιος έχει δίκιο. Η άποψη μου είναι πως το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μιλά με όρους του παρελθόντος. Θεωρώ ότι η εμπειρία του κ. Ανδρουλάκη στο κοινοβούλιο του είχε δώσει ευκαιρίες να αποδείξει ότι κινείται σε μια περισσότερο προοδευτική λογική.
Ερ. Μήπως όμως όλη αυτή η κατάσταση γεννά αλαζονεία και θεωρείτε πως θα βρίσκεστε σε αυτές τις θέσεις για πάντα;
Όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν θα είμαστε για πάντα ασφαλώς και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι. Κρινόμαστε από την ιστορία και η ιστορία έχει δείξει πως οι κινήσεις μας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία έπαρση και καμία αλαζονεία.
Ερ. Για την αλαζονεία μη μου το λέτε γιατί ήρθε μια βουλευτής και πρώην Υπουργός η κ. Μπακογιάννη από τα Χανιά για να μαλώσει τους Περιφερειακούς Συμβούλους επειδή πέρασαν ένα ψήφισμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Όχι δεν ήρθε γι’ αυτό. Είπε κι άλλα πράγματα που περισσότερο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Έχει πιο διευρυμένο πνεύμα και είναι ενωτικά. Η αλαζωνεία προφανώς και είναι εχθρός. Θέλουμε να υπάρχει μια επικοδομητική αντιπολίτευση, να συζητάμε και να βλέπει και ο κόσμος πως τα αποτελέσματα των πολιτικών απορρέουν από συζήτηση και διεύρυνση δυνάμεων.
Ερ. Δεν σας ενόχλησε ότι έκανε εισπήδηση πολιτική;
Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι έμαθα πως είχε ένα πολύ ωραίο μενού που δεν απολαύσαμε εμείς. Δεν θεωρώ όμως ότι έκανε κάτι αλαζονικό. Ούτε θεωρώ πως επειδή εγώ εκλέγομαι στο Ηράκλειο δεν μπορεί κάποιο κυβερνητικό λόγο στο Ηράκλειο. Δεν είμαστε περιχαρακωμένοι.
Ερ. Πώς κρίνετε την κυβέρνηση; Πώς σχολιάζετε την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; Είχε πίεση;
Είπατε ότι είμαστε συντηρητική παράταξη, όμως κινούμαστε σε πολλούς τομείς και φιλελεύθερα. Οπότε είμαστε και φιλελεύθερη παράταξη. Με αυτό το χαρακτήρα νομίζω ότι αυτός ο διάλογος που άρχισε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νομίζω ότι ανέδειξε θέματα και προβλήματα που αφορούν δικαιώματα κοινωνιών και παιδιών που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί. Μόνο λύνει προβλήματα ενώ δεν θεωρώ πως δημιουργεί προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Ερ. Είχε όμως εσωτερικό κόστος στην παράταξη;
Ξέρετε καλά πως είχαμε περίπου 50 βουλευτές που απήχαν και κάποιους που ψήφισαν όχι προκειμένου να δηλώσουν την άρνηση τους. Είναι μια πρώτη διαδικασία που υπήρξε αντίδραση σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Δε νομίζω πως είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Είναι όμως πολύ νωρίς για να σας απαντήσω αν έχει δημιουργηθεί κάποια πληγή μέσα στην παράταξη. Επειδή όμως ακριβώς είναι τόσο ευαίσθητο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέτρεψε στους βουλευτές να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα θέλω τους.
Ερ. Εσείς αμφιταλαντευτήκατε καθόλου ως προς την ψήφιση;
Από την αρχή δεν σκέφτηκα αν θα το ψηφίσω ή όχι. Από τα στοιχεία τα επιστημονικά που έχουμε δεν προέκυψε απάντηση προς το κακό σενάριο, οπότε μπήκε μπροστά το κομμάτι της κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν είχα δυσταγμό να το ψηφίσω. Πάντως για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν προσωπικά είχα τη δυνατότητα να το ψάξω λίγο παραπάνω θα επέλεγα να το πάμε στο μέλλον. Είναι όμως κάτι που αργά ή γρήγορα θα έρχονταν.
Ερ. Πολλοί λένε ότι ασχοληθήκατε με ένα θέμα που αφορά μια μειοψηφία και δεν ασχοληθήκατε με βασικά θέματα. Ειδικά στο κομμάτι της ακρίβειας. Κάνετε πράγματα που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα.
Όλα τα θέματα είτε είναι κρίσιμα είτε όχι πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι. Βεβαίως υπάρχει μια ιεράρχηση. Δουλεύουμε όλα τα θέματα παράλληλα. Κάποια επιλύονται. Κάποια μπορούν να επιλυθούν άμεσα και σε κάποια άλλα η μάχη είναι μεγαλύτερης διάρκειας και κάποιες φορές κερδίζεις και κάποιες άλλες χάνεις. Δεν μπορεί κανένας όμως να μας πει ότι δεν ασχοληθήκαμε. Μπορώ να σας πω ότι αν δεν είχαμε παρέμβει η ακρίβεια θα είχε διαλύσει όλα τα νοικοκυριά.
Ερ. Ως χώρα έχουμε δομικά ζητήματα με την αγορά.
Γι’ αυτό άλλωστε παρεμβάσεις που έχουμε υλοποιήσει κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Μπήκαμε λίγο πιο βαθιά, πέραν του να βάλουμε πλαφόν. Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα που επιλέγει να κάνει παρεμβάσεις σε μια ελεύθερη οικονομία.
Ερ. Μα είναι ελεύθερη η οικονομία μας;
Είναι και οι οικονομίες κλίμακας είναι πολύ διαφορετικές στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό. Δεν μας ενδιαφέρει όμως η ανάλυση του γιατί. Μας ενδιαφέρει να λύσουμε το πρόβλημα. Ακολουθούμε μια πορεία που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εντός της αγοράς που κινούμαστε. Το μεγάλο αντίβαρο που δημιουργούμε στο πρόβλημα, είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Κι εκεί νομίζω πως τα νούμερα είναι πολύ σημαντικό να τα δούμε. Έχουμε 20 % αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόσθετη αύξηση τον Απρίλιο και προσδοκούμε στη δημιουργία ενός πιο αισιόδοξου κλίματος μέσω διαρκών αυξήσεων και στόχων τετραετίας.
Ερ. Ποιος είναι ο στόχος σας για την έρευνα και την καινοτομία;
Εμείς είμαστε στο 1.49 από το 1.41 σε μία αύξηση του ΑΕΠ πολύ μεγάλη. Είναι σημαντικό ότι σε απόλυτο νούμερο έχει αυξηθεί το ποσοστό της Έρευνας και της Καινοτομίας. Στόχος μας ως το 2030 είναι να έχουμε διπλασιάσει τις δαπάνες. Ως Υπουργός στόχος μου είναι να δείξουμε το δρόμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσει να δημιουργεί προϊόντα αυξημένης υπεραξίας και δεύτερον να εμπιστευθεί το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας να κάνει την Έρευνα. Για πρώτη φορά το 2022 η κρατική δαπάνη ήταν μικρότερη από την ιδιωτική δαπάνη στην Έρευνα. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Εκεί θέλουμε να πάει.
Ερ. Το Κράτος όμως διευκολύνει σε αυτή την κατεύθυνση;
Αυτό ακριβώς κάνεις. Το Κράτος είναι εδώ και διευκολύνει. Ανακοινώνουμε το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ». Διαθέτει 300.000.000 ευρώ σε όλες τις προσπάθειες ερευνητικών αποτελεσμάτων να γίνουν εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Τι άλλο κάναμε για τις spin off και τις start up; Διευκολύναμε την ίδρυση Spin Off εταιριών. Το άλλο που κάναμε ήταν το μητρώο των Start Up, το οποίο στα χρόνια της πανδημίας μοίρασε 40 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου οι εταιρίες να θωρακιστούν απέναντι στο κλείσιμο της αγοράς. Έχουμε θωρακίσει αυτό το σύστημα που αριθμεί πολλά δις. Τα Start Up το 2015 το κοστολογούσε στα 250 εκατομμύρια και σήμερα η αποτίμηση τους είναι στα 10 δις. Γι’ αυτό και λέμε πως η καινοτομία είναι επιταχυντής ανάπτυξης.
Ερ. Σε ποιο βαθμό όμως διευκολύνει;
Σε μεγάλο. Μέσα στο σχέδιο νόμου που φέρνει ο κ. Καιρίδης βάζουμε την Tech Visa ώστε να μπορέσουν να έρθουν συνεργάτες από το εξωτερικό και να εργαστεί εδώ. Στόχος μας πάντως είναι να διευκολύνουμε σε όποιο βαθμό χρειάζεται αλλά να απέχουμε παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερο, υπό την έννοια να μην δημιουργούνται προβλήματα ή προσχώματα στις διαδικασίες. Και θα δείτε σύντομα και απτά αποτελέσματα. Ήδη έχουν προχωρήσει δράσεις και σύντομα θα δείτε κάποιες από αυτές και στο Ηράκλειο. Ερχόμαστε να αναδείξουμε την Ερευνητική Κοινότητα και να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όμως και σε επίπεδο Ευρώπης είμαστε πίσω. Η Ευρώπη λοιπόν τι έχει κάνει; Έχει δημιουργήσει ένα νέο fund προκειμένου να χρηματοδοτούνται νέα funds νεοφυών επιχειρήσεων. Στο επόμενο διάστημα στην Ελλάδα θα έχουμε 40 funds που σημαίνει ζεστό χρήμα για την καινοτομία.
Ερ. Εμείς εδώ το ΙΤΕ το έχουμε περί πολλού.
Εγώ να δείτε. Και ήμουν μάλιστα από τους πρώτους βουλευτές το 2012 που αποφάσισα να φέρω την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας τότε για να δουν τι συμβαίνει στο ΙΤΕ. Και νομίζω πως αν κάποιος βουλευτής δεν έχει στην Περιφερειακή του Ενότητα μια τέτοια δομή δεν μπορεί να κερδίσει αυτό που κατάφερα να κερδίσω εγώ, προκειμένου να ανοίξουν οι ορίζοντες μου και να ασχοληθώ περισσότερο με το συγκεκριμένο κομμάτι της Καινοτομίας.
Ερ. Στο εξωτερικό όμως υπάρχει αντίστοιχη αντίληψη για το ΙΤΕ;
Έχω βρεθεί σε δύο συμβούλια Υπουργών. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω όλη την εικόνα. Αυτά που έχω ως αποτελέσματα είναι ότι η ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας είναι 7η στο Horizon και πολύ πιο μπροστά από άλλες κοινότητες. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Και χρειάζεται η βιομηχανία της Ελλάδας να επενδύσει στην έρευνα.
Ερ. Νομίζω ότι πρέπει να εμφυσήσετε και την εξωστρέφεια, αλλά και τη διασύνδεση με την αγορά.
Αυτό είναι μονόδρομος. Και πια η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει κονδύλια για τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά και μένει στις χώρες να επενδύσουν κονδύλια για τη βασική έρευνα που είναι το προηγούμενο κομμάτι. Προχωρούμε σε συμβάσεις και δράσεις για την βασική έρευνα.
Ερ. Θέλετε με τη συμπλήρωση ενός ετούς να έχετε απτά αποτελέσματα;
Ε βέβαια. Είμαστε γενικά μια κυβέρνηση που οδηγούμαστε από τα δεδομένα. Κι αυτό είναι το καλύτερο και για τους πολίτες. Επειδή τους μιλάς για νούμερα. Βασιζόμαστε σε αυτά και παρακολουθούμε τους δείκτες για να δούμε κατά πόσο το αποτέλεσμα μας είναι μετρήσιμο.
Ερ. Ο Μητσοτάκης τα ψάχνει;
Πολύ. Εγώ είμαι υφυπουργός. Η επικοινωνία είναι καθημερινή με τον κ. Σκρέκα και η αλληλεπίδραση με το Μαξίμου είναι καθημερινή. Πρέπει να σας πω ότι επειδή η διακυβέρνηση στηρίζεται πολύ στην καθημερινή αλληλεπίδραση. Μέσα στη βόλτα του την καθημερινή, αυτά μένουν και τα συζητάει συνεχώς.
Ερ. Του το’ χατε του Μητσοτάκη;
Κάνετε μια εύκολη ερώτηση. Έχω τοποθετηθεί γι’ αυτό. Διότι ένας εκφραστής της κίνησης υποστήριξης Μητσοτάκη ήμουν εγώ. Όμως θα σας απαντήσω. Όντως περνούσε μία άλλη εικόνα τότε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τότε έλεγα πως όταν μιλήσεις με τον Κυριάκο Μητοστάκη θα καταλάβεις και θα αποφασίσεις. Και διαπίστωσαν ότι και γνωρίζει κι έχει πρόγραμμα και στόχους.
Ερ. Είναι και τυχερός. Μια στιγμή βρέθηκε χωρίς αντιπολίτευση.
Δεν βρέθηκε μια στιγμή. Το 2019 στις εκλογές είχαμε τον κ. Τσίπρα που κράτησε το 31 %. Και το 2023 ο κ. Τσίπρας από το 31 % πήγε στο 17 %. Οι πολιτικές απομάκρυναν τον κόσμο. Δεν ήταν θέμα τύχης. Ήταν θέμα αποτελέσματος.
Ερ. Πόσο καιρό περιμένετε ότι θα μείνετε ακόμα στην εξουσία; Σας προβληματίζουν οι κινήσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων;
Εγώ θα έλεγα ότι όσο μπορούμε και βελτιώνουμε την ζωή των ανθρώπων, μπορούμε και να παραμένουμε. Δεν είμαι από αυτούς που βλέπω τον κ. Κασσελάκη που είναι λίγο περίεργος ως προς την πολιτική προσέγγιση ότι δεν μπορεί να κάνει το μπαμ. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, διαμορφώνονται και οι εξελίξεις. Προσπαθώ πάντα να κάνω μια αντιπαραβολή στο μέλλον. Λέγαμε π.χ. για τον Ανδρουλάκη. Περίμενα να πει το «ναι» και να αρχίσει να παίζει μπάλα σε άλλο επίπεδο. Δεν έγινε. Ο κ. Κασσελάκης βγαίνει κι ενώ δεν μπορεί να απευθυνθεί στους δικούς του ανθρώπους λέει «εγώ θα γίνω πρωθυπουργός». Αυτό πάει σε άλλα επίπεδα κρίσης.
Ερ. Ακόμα κι αν αύριο φύγει ο Μητσοτάκης από την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας έχετε 5 – 10 στελέχη που μπορούν να συνεχίσουν. Τα άλλα κόμματα γιατί δεν το έχουν καταφέρει αυτό;
Αυτό θα σας έλεγα και πριν. Έχουμε πάρα πολύ καλό αρχηγικό … πάγκο. Από κει και πέρα, για τα άλλα κόμματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις κραυγές του 12. Και δεν μετουσίωσε την κραυγή του κόσμου σε αποτέλεσμα. Και η Νέα Δημοκρατία έπεσε πολιτικά. Είδαμε όμως τα λάθη μας, προχωρήσαμε και χτίσαμε μια καλύτερη θέση με τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία είναι από τις πιο παλιές παρατάξεις στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο μοναδικός πρωθυπουργός που κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό.