Με γεμάτες βαλίτσες υποσχέσεις για το μέλλον και τις πρώτες συμφωνίες επέστρεψε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή από την Ινδία. Η αποστολή αφήνει αισιόδοξα μηνύματα, υποδεικνύοντας ότι ο στόχος για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου, των οικονομικών σχέσεων και των συνεργασιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που τέθηκε από τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι, είναι εφικτός στη νέα εποχή των ελληνοϊνδικών σχέσεων.
Δύο βασικά δεδομένα λειτούργησαν ως “επιταχυντές” για την επίτευξη των στόχων:
- Η προσπάθεια σύνδεσης της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω του εναλλακτικού οικονομικού διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μ. Ανατολή – Ευρώπη), που έχει εξαγγείλει η Ινδία.
- Η αναζήτηση νέας οικονομικής πύλης στην Ευρώπη από την Ινδία μετά το Brexit.
Μετά από μια εβδομάδα πυκνών επαφών σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ, οι οποίες περιλάμβαναν πάνω από 1.000 Β2Β συναντήσεις σε διάφορους κλάδους, από την ενέργεια και τη ναυτιλία έως την τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση και τις κινηματογραφικές παραγωγές, το κλίμα κατά την επιστροφή ήταν ιδιαίτερα θετικό. Φαίνεται ότι πολλές από τις περίπου 75 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν κατάφεραν να βρουν απευθείας διαύλους σε μια αγορά με 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό, η οποία, αν και δύσκολη, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες.
Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ξεχωρίζουν αυτές της Eurolife FFH και της Eurobank, οι οποίες είχαν προετοιμαστεί από νωρίς με την εμπλοκή του βασικού τους μετόχου, του Ινδοκαναδού επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα.
Στις δυνητικές συμφωνίες για τις οποίες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνονται:
- Η δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ελλάδα από γνωστή ινδική εταιρεία.
- Η δημιουργία ενός fund από ινδικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Η επιτυχημένη υλοποίηση των συμφωνιών και η προώθηση των υπό διαπραγμάτευση συνεργασιών μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα εποχή στις ελληνοϊνδικές σχέσεις, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.
Σημαντικά σημεία:
- Διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων ως κοινός στόχος.
- IMEC και Brexit ως “επιταχυντές” για την ανάπτυξη των σχέσεων.
- Πάνω από 1.000 Β2Β συναντήσεις σε διάφορους κλάδους.
- Σημαντικές συμφωνίες για Eurolife FFH και Eurobank.
- Δυνατότητες για εργοστάσιο ηλεκτρικών λεωφορείων και fund επενδύσεων.
Ελπιδοφόρα μηνύματα και αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον των ελληνοϊνδικών σχέσεων.