Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ διαθέτει σήμερα 158 βουλευτές. Πολιτικά, οποιαδήποτε απώλεια άνω των 7 βουλευτών αποτελεί πρόβλημα για το Μαξίμου, που φέρνει το νομοσχέδιο ποντάροντας στην στήριξη της αντιπολίτευσης για να υπερψηφιστεί. Ο αριθμός που μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών έχει προβληθεί ως «στόχος» είναι οι 120 θετικές ψήφοι βουλευτών της ΝΔ, δηλαδή η καταψήφιση ή η αποχή το πολύ 38 «γαλάζιων». Σημερινά δημοσιεύματα «χτίζουν» ένα περαιτέρω περιθώριο, αναφέροντας 105-110 βουλευτές που θα στηρίξουν σίγουρα το νομοσχέδιο.
Είναι ωστόσο από μόνη της μήνυμα για τη ΝΔ η αναλογία αυτών που θα καταψηφίσουν και αυτών που θα επιλέξουν αποχή. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις και δημοσιεύματα αφήνουν περιθώριο για την δημιουργία μίας «συμπαγούς» ομάδας τουλάχιστον 7 και πιθανώς ως και πάνω από 20 βουλευτών που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν τον «σκληρό πυρήνα» της ομάδας Σαμαρά εντός Βουλής.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα ο Μάριος Σαλμάς δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής «θα καταψηφίσω ευθέως το νομοσχέδιο και με απόλυτη ηρεμία στη συνείδησή μου», προσέθεσε το όνομά του στους Φωτεινή Αραμπατζή, Χαράλαμπο Αθανασίου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Άννα Καραμανλή, και Μίλτο Χρυσομάλλη, οι οποίοι έχουν δηλώσει ευθέως ότι θα καταψηφίσουν. Αυτή η ομάδα, ειδικά αν την ώρα της ψηφοφορίας διευρυνθεί περαιτέρω, μπορεί να απειλήσει καίρια την κυβερνητική πλειοψηφία Μητσοτάκη και να πιέσει για σοβαρή ακροδεξιά στροφή.
Ακόμη και σε ένα σενάριο κλιμάκωσης της εσωκομματικής σύγκρουσης, η σημερινή σύνθεση της Βουλής με τα τρία ακροδεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες), προσφέρουν πλειάδα επιλογών και «πρόθυμων» για την συγκρότηση νέας ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας. Το αν η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ επιλέξει απλώς μία επίδειξη της ύπαρξής της ή θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την πανευρωπαϊκή τάση αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία Μητσοτάκη, αναμένεται να φανεί στην ομιλία Σαμαρά και τελικά στην διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου το βράδυ.