Τρεις οικονομετρικοί δείκτες της αγοράς εργασίας προαναγγέλλουν αύξηση του κατώτατου μισθού ίσως και πάνω από 5,5% τον ερχόμενο Απρίλιο.
Οι δείκτες που καθορίζουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το τελικό ποσοστό αύξησης είναι η παραγωγικότητα της εργασίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας, και ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ (η Ελληνική Οικονομία 1ος/2024) η παραγωγικότητα στο εννεάμηνο του 2023 κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 5,5%, οι αμοιβές ενισχύθηκαν 4,3%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας ήταν χαμηλότερο και από την παραγωγικότητα αλλά και από τους μισθούς, στο 3,6%.
Με απλά λόγια οι επιχειρήσεις κατάφεραν να έχουν μείωση κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, και αύξηση της παραγωγικότητας με μικρότερο ρυθμό αύξησης των αμοιβών εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αναφερόμενοι δείκτες σε σύγκριση με το 2022, διαμορφώθηκαν μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2023 ως εξής:
* Οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 4,7% στο α΄ τρίμηνο, κατά 5,5% στο β΄ τρίμηνο και κατά 4,3% στο γ΄ τρίμηνο. Μέσος όρος εννεαμήνου 4,3%
* Η παραγωγικότητα εργασίας αυξήθηκε κατά 7,9% στο α΄ τρίμηνο, κατά 5,4% στο β΄ τρίμηνο και κατά 3,2% στο γ΄ τρίμηνο. Μέσος όρος εννεαμήνου 5,5%.
* Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3,7% στο α΄ τρίμηνο, κατά 3,9% στο β΄ τρίμηνο και κατά 3,2% στο γ΄ τρίμηνο. Μέσος όρος εννεαμνήνου 3,6%.
Στους δύο από τους παραπάνω δείκτες -παραγωγικότητα και μοναδιαίο κόστος εργασίας-, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τα περιθώρια αύξησης του κατώτατου μισθού, έρχεται να προστεθεί και ο τρίτος και κρισιμότερος λόγω της συγκυρίας, που είναι ο δείκτης της ακρίβειας ο οποίος αποτυπώνεται στον πληθωρισμό τροφίμων κάθε μήνα. Στο τελευταίο δωδεκάμηνο ο πληθωρισμός των τροφίμων “έτρεχε” με αύξηση 8,9%, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,5%.