Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανέλυσε τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έστειλε σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της βίας – ειδικότερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα – αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που είναι υπό εξέταση από τη Βουλή για το ζήτημα.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε πως την Πέμπτη «θα ολοκληρωθεί η ψήφος στην Ολομέλεια».
«Οι περιπτώσεις όπως η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και του Γιώργου Λυγγερίδη αποτελούν ανοιχτές πληγές στο σώμα της κοινωνίας και του αθλητισμού» είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για «ντροπή και λειτουργούν αποτρεπτικά για τον κόσμο να πάει στο γήπεδο».
Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, είναι «να κάνουμε με αυτή τη μεταρρύθμιση, που δεν έχει το στοιχείο της καινοτομίας, αλλά από τις 13/2 και μετά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. (…) Δομικά, θα αλλάξει η εικόνα του ποδοσφαίρου».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα σημεία του νομοσχεδίου, με πρώτο τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων και τα οποία χαρακτήρισε «δρακόντεια».
«Τα διοικητικά πρόστιμα θα είναι δρακόντεια. Στη Βουλή είπα “σαν υπουργός, εύχομαι να μην χρησιμοποιηθεί ο νόμος μου”. Δεν ακουμπάμε το πρωτάθλημα, αλλά θα ξέρουν οι φίλαθλοι και οι παράγοντες – έχω στείλει το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες της Super League 1, έχουμε πολύ καλή σχέση με όλες τις ομάδες – ότι τα πρόστιμα θα οδηγήσουν αυτόματα σε κλείσιμο των γηπέδων από φίλαθλους».
Από τις 13 Φεβρουαρίου, οιαδήποτε παράβαση απ΄αυτές που αναφέρονται στον νόμο: κροτίδα, βεγγαλικό, πτώση επικίνδυνου αντικειμένου στο γήπεδο, εισβολή φιλάθλων στο γήπεδο, «θα κλείνει το γήπεδο την επόμενη αγωνιστική».
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμα θα διπλασιάζεται.
Αύριο το χρονοδιάγραμμα για κάμερες και ταυτοπροσωπία
«Τα ψέματα τελειώνουν» διαμήνυσε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπήρχε ποτέ τίποτα ανάλογο. Τα γήπεδα έκλειναν με απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων, μέσω της ΕΠΟ, τώρα αποφασίζει η Πολιτεία».
Σχετικά με τις κάμερες, ανέφερε πως το μέτρο έχει θεσπιστεί μεν από το 2005, αλλά «δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όχι γιατί δεν υπήρχε η βούληση, αλλά ο νόμος ήταν ατελής, δεν προβλεπόταν πώς θα γίνει, με ποιο τρόπο, τι θα βλέπουν, ποιος θα επιβλέπει».
Στον τωρινό νόμο «περιγράφεται βήμα-βήμα το πώς θα μπουν οι κάμερες, πώς θα λειτουργούν. Αύριο, θα ανακοινώσω το χρονοδιάγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η λειτουργία καμερών. Αν πάει η αστυνομία και δει ότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει, η επόμενη αγωνιστική θα είναι κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωσε.
Αύριο θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα για την ταυτοπροσωπία. Όσον αφορά στο κομμάτι αυτό, εξήγησε πως «θα γίνεται διασταύρωση της ταυτότητας και του εισιτηρίου των φίλαθλων μέσω κινητού. Όποιος δεν έχει, δεν θα μπαίνει. Τα παιδιά κάτω των 15 θα είναι υπό την εποπτεία των γονέων».
Τέλος και όσον αφορά στους συνδέσμους τόνισε πως «δεν θέλουμε να τους κλείσουμε».
«Αυτό που έχει το σχέδιο νόμου είναι μία καινοτομία. Μία λέσχη ανά έμβλημα, που θα κουμπώνει μόνο με την ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα αναβαθμίσουμε τι λέσχες, θα συλλειτουργούν μαζί με πολιτεία και τις ΠΑΕ για την καλύτερη λειτουργία».
Πηγή: reader.gr